Izložbe

Predstavljena izložba fotografija “Pandemijski žurnal”

Na glavnom šetalištu u Nišu predstavljena je izložba fotografija pod nazivom "Pandemijski žurnal". Fotografije su nastale u periodu karantina i vanrednog stanja, a zabeležene su objektivom tri foto-reportera koji su na svoj način doživeli pandemiju koronavirusa, kao i sve što je pratilo period zatvaranja.

Puste ulice, zabrinuta lica sa maskama, lekarsko osbolje u skafanderima, vojska na ulicama. Sve su to fotografije sa pričama koje nose svoju težinu i predstavljaju jednu stvarnost koja nas je sve zatekla nespremne. Autori fotografija su Saša Đorđević, Vanja Keser i Jelena Đukić Pejić.

Jelena Đukić Pejić

“Od samog početka pandemije smo pratili sve te trenutke. Mnoge od njih smo doživeli emotivno teško i verujem da smo se svi na svoj način različito suočavali. Mi iz medija smo imali priliku da to sve dokumentujemo. U tome i jeste ogroman značaj ovih fotografija”, rekla je Jelena Đukić Pejić za koju su fotografije od istorijskog značaja jer se koronavirus odrazio na ceo svet.

Predstavljene su 52 fotografije koje su na autore ostavili najjači utisak, a koje bi trebalo da podsete sa čime smo se sve suočavali. Izložbu je organizovao Medijski istraživački centar, a podržala je Opština Medijana.

Na čelu Kriznog štaba kada je proglašeno vanredno stanje bio je i predsednik Opštine Medijana Nebojša Kocić. Ovom prilikom se prisetio tog perioda.

“Mi smo za taj period podelili oko 20.000 paketa našim sugrađanima, otvorili smo 19 telefonskih linija od kojih je bilo 7 rezervisano za lekare. Građani su mogli da dobiju informacije i o koroni s obzirom na to da je to bila novina, ali i o ostalim bolestima. Imali smo do 120 volontera dnevno koji su bili na terenu”, rekao je Nebojša Kocić na otvaranju izložbe.

Autori kažu da im je na neki način foto-aparat pomogao da ne dožive stvarnost toliko lično.

“Objektiv je sa jedne strane fotografu kao štit jer gleda stvarnost kroz nešto drugo. Svejedno smo mi teško doživeli te trenutke, i puste ulice i pse koje nije imao ko da nahrani, kao i stare ljudi koji su posle dva meseca krenuli da izlaze”, prisetila se Jelena.

Za nju svaka fotografija nosi jaku priču za sebe, ali je najjači utsak ostavila fotografija na kojoj je zabeleženo kada odvode čoveka na nosilima koji je došao da se vakciniše u Srbiji. On je kasnije preminuo jer mu je pozlilo tokom čekanja u redu.

Izložbom žele da podsete ali i opomenu sugrađane i sugrađanke da još uvek nismo pobedili koronavirus.

Za one koji nisu stigli da obiđu izložbu, a to žele da učine, fotografije će biti izložene od 9. do 19. oktobra u Oficirskom domu.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Phil Collins
Za 1 minut

Hang in Love Enough

Phil Collins
Arrows
Za 5 minuta

I Love Rock N Roll

Arrows
Bryan Ferry
Za 8 minuta

The Space Between

Bryan Ferry
Shivaree
Za 12 minuta

Goodnight Moon

Shivaree
Santana
Za 16 minuta

While My Guitar Gently Weeps

Santana

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend