Izložbe

Predstavljena izložba “Nišava, održiva budućnost reke”

Na platou ispred Gradske kuće otvorena je izložba "Nišava, održiva budućnost reke" . Cilj izložbe je, kako kažu iz organizacije, da se kroz dvadeset panela na kojima se nalaze fotografije evocoraju uspomene i istaknu najbitniji momenti, a građani upoznaju sa projektom koji se tiče pročišćenja vode.

Kroz fotografije prikazan je život grada, njegovih stanovnika kroz istoriju pa sve do sadašnjeg vremena. Delegacija Evropske unije u Srbiji, predstavnici Grada, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i EU Info kutka otvorili su izložbu i najavili da će uskoro biti realizovan projekat sa ciljem da se očiste reke od Niša do Dunava. Izložba je deo programa obeležavanja EU zelene nedelje u Srbiji, pa se i na samom otvaranju govorilo o postizanju nultog zagađenja.

Veliki problem u Nišu ali i drugim gradovima je što se sva otpadna voda otpušta u reku koja se uliva u druge reke pa sve do Crnog mora, pa je i uticaj na vode u Evropi veliki. Na ovaj način bi, navode organizatori, rešili višedecenijski problem koji Niš ima. Najavljeno je da će  uskoro početi i sa izgradnjom centralnog prečišćenja za otpadne vode.

Jan Lundin

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin otvorio je izložbu i poručio da je ovo mali rezultat u rešavanju velikog problema.

“Znanje koje se sakuplja na ovom projektu će se proširiti u celoj Srbiji i do sada smo jako zadovoljni sa saradnjom Grada Niša. Ovo iskustvo će biti od velikog značaja za celu Srbiju kada guramo dalje što se tiče pročišćavanja otpadnih voda”, istakao je Lundin i dodao da je ovo primer evropske integracije, a ne samo politička retorika.

Većnica za kulturu i turizam Adriana Anastasov kazala je da je projekat postrojenje otpadnih voda u Nišu sa kanalizacionim sistemom  jedna od najvećih zelenih investicija u našoj zemlji.

“Saradnja kroz kulturu i kroz izložbe i promovisanje projekata su od velike važnosti i za Grad Niš i za Republiku Srbiju. Ja se nadam da ćemo na ovaj način nastaviti da prezentujemo sve vredne projekte, a sada konkretno za projekat otpadnih voda koji pomaže ambasada Republike Švedske”, kazala je Adriana Anastasov. Navodi da je

Izložene su fotografije niških fotografa, kao i fotografije iz istorijskog muzeja.

Sandra Đokić iz Zaštite životne sredine rekla je da je Srbija na putu da pripadne Evropskoj zajednici,a da partneri iz Kraljevine Švedske već duži niz godina pomažu u tome.

“Da bismo uspeli da postignemo sve standarde koji se od nas zahtevaju i koji su definisani u samom poglavlju 27 koji se odnose na životnu sredinu, mi moramo mnogo toga da uradimo. Ispred nas je veliki broj infrastrukturnih projekata i koji se u najvećem delu odnose na upravljanje otpadom”, kazala je Sandra Đokić.

Jedan od tih projekata se odnosi na Niš i on je , prema rečima Đokić, jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata koji će se finansirati iz IPA fondova, a predstavnici Švedske su pomogli u apliciranju i sastavljanju projekata.

Antoan Avinjon iz delegacije Evropsle unije je takođe kazao da je ovo veliki projekat i da će biti najveće postrojenje otpadnih voda u Srbiji koje će izgraditi  zajedničkim snagama.

“Razvoj ovako velikog pojekta zahteva određeno vreme, ali sam srećan što ćemo uskoro projekat privesti kraju. Počećemo sa izgradnjom postrojenja vrlo brzo, pa se nadamo da će Nišava i Morava, sve do Dunava uskoro biti čistije”, rekao je Avinjon.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Simple Minds
Za 2 minuta

-C- Moon Cry Like a Baby

Simple Minds
U2
Za 5 minuta

Where the Streets Have No Name

U2
Maneskin
Za 9 minuta

Fear For Nobody

Maneskin
Bruno Mars, Anderson.Paak, Silk Sonic
Za 12 minuta

Leave the Door Open

Bruno Mars, Anderson.Paak, Silk Sonic
Dope Lemon
Za 16 minuta

Rose Pink Cadillac

Dope Lemon

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend