Izložbe

Samostalna izložba Radoslava Tadića u Paviljonu u Tvrđavi

Foto: GSLU
Samostalna izložba Radoslava Tadića – akademskog umetnika iz Banja Luke biće otvorena večeras od 19 sati u Paviljonu u Tvrđavi. Izložbu čine slike iz najnovijeg opusa autora koje pripadaju ciklusu "Gole“. Zainteresovani je mogu videti do 9. oktobra, a ulaz je slobodan.

Naziv umetničkog ciklusa, koji će publika imati priliku da vidi od večeras, upuđuje na činjenicu oslobađanja dela od tematsko-motivskih i formalno-strukturalnih elemenata naglašavajući dominantnu koncentraciju na istraživanju fenomena boje.

“Iako se boje mogu posmatrati kao neodvojiva svojstva nekog pojma ali i kao metafore fiksiranih kulturnih značenja, boja kao fenomen Tadića privlači više u smislu nepresušnog estetskog i asocijativnog potencijala nego kao simbolička vrednost. U radovima iz ciklusa Gole boja ne predstavlja kvalitet, već sam entitet rada“ navodi Ivona Fregl u tekstu predgovora kataloga.

Kako se dalje navodi u katalogu izložbe, umetnik boje uglavnom intenzivnih vrednosti nanosi slobodnim gestualnim potezima širokim četkama i postupcima prolivanja i otiskivanja, razrađujući slikanu površinu valerskim i tonskim vrednostima jedne boje ili akcentujući drugom bojom. U svojoj biti to je slikarstvo apstraktnog ekspresionizma kome umetnik pristupa na sebi svojstven način.

“Koristeći kao podlogu umesto uobičajnog lanenog platna, tanak prozirni najlon koji prilikom ekspozicije slobodno postavlja u prosor, Tadić ne samo da svojim delima obezbeđuje fleksibilnost, transparentnost, promenljivost već ih pretvara u slikane objekte ili opredmećene slike koje stvaraju jedinstvenu ambijentalnu celinu”, piše u katalogu.

Radoslav Tadić (1982, Bihać) je diplomirao i magistrirao na slikarskom odseku Akademije umjetnosti u Banjaluci. Doktorirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Realizovao je više od 20 samostalnih i izlagao na preko 60 kolektivnih izložbi. Za svoj rad je dobio brojna priznanja i nagrade.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 57 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 54 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 50 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 46 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend