Izložbe

Skuplture od vune izložene u Narodnom pozorištu

U foajeu Narodnog pozorišta u Nišu otvorena je izložba skulptura "Introspekcija - Izvrnuta basna" mađarskog umetnika Arpada Pulaia. Izložba je specifična po tome što su skulpture napravljene od čiste vune.

Mađarski umetnik Arpad Pulai skulpture izrađuje od prirodnog materijala – vune, a ne kamena, mermera, gipsa ili nekog drugog čvrstog materijala.

“Tekstilne skulpture su formirane od vune, a rađene su posebnom tehnikom filca, koja se sastoji iz više faza”, objasnio je Pulai.

Skulpture su pored materijala od kog su načinje, sprecifične i po tome što otkrivaju svet mašte  duboko ukorenjen u folkloru. Umetnik oživljava basne i svakom od junaka daje po neku ulogu.

Junaci basni prikazani su u telu životinje, ali sa ljudskim likom te tako možemo videti ptice, lisice, konje, koze i druge životinje, koje su tu da nas podsete na detintsvo i one vrednosti koje smo možda negde usput odrastajući zaboravili i daruju nam moralne poruke.

“Elemente koje koristim na skulpturama su životinsjkog karaktera” istakao je umetnik i dodao da je kao mali često čitao bajke i narodne priče, te su se one duboko urezale u njegovoj podsveti.

Pulai je objasnio da to nisu samo nadrealne scene basni ili narodnih priča koje su dobile ljudsku formu, a  ovekovenečene su kroz umetnost, već predstavljaju  odraz samopreispitivanja. Izrađujući skuplture umetnik pravi paralelu između ljudi i životinja naglašavajući posebno osobine koje su im slične.

“Podsećaju me na narodne priče koje mi nekada davno pričala baka. Svaka od njih je nosila moralnu pouku. Sada su one oživljene kroz umetnost, ali sa istom ulogom na nas navedu da se zamislimo, barem ja jesam”, kazala je jedna sugrađanka.

Izložbu su pre Nišlija imali priliku da vide i Beograđani, a izložba je u prestonici naišla na veliki odziv.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Cannons
Za 2 minuta

Footsteps in the Dark

Cannons
London Grammar
Za 6 minuta

How Does it Feel

London Grammar
Zak Abel
Za 9 minuta

Less of a Man

Zak Abel
Lussi in the Sky
Za 12 minuta

C'est La Vie

Lussi in the Sky
Foals
Za 15 minuta

Mountain at My Gates

Foals

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend