Izložbe

Tradicionalni “Niški salon” počinje sutra

Katarina Đorđević, Susretanja Foto: GSLU
U utorak 23. novembra od 19h, u galeriji Oficirskog doma biće otvorena tradicionalna izložba Niški salon 12/2. Na Salonu će biti izložena dela 12 umetnika po izboru dva selektora Julke Marinković i Đura Radonjića.

Koncept izložbe je da izabrana dva selektora određuju temu svog autorskog projekta, tako da izložba predstavlja dijalog, razmenu različitih mišljenja i stavova selektora kroz odgovore izloženih dela umetnika.

Selektorka Julka Marinković se odlučila za radove:  Marije Dragojlović, Jovana Čekića, Ivana Šijaka, Katarine Alempijević, Ljiljane Šuljevarić i Milana Nedeljkovića.

“Umetnici koji su odabrani za ovogodišnje izdanje Niškog salona ubrajaju se u red veoma značajnih aktera savremene vizuelne umetnosti i teorije umetnosti kod nas. Stvaralačke razloge i koncepte svoje umetnosti oni crpu iz kritičkog sagledavanja, promišljanja i prevashodno osećanja savremenog sveta i savremenosti, kao poetsko izražavanje unutrašnjih istina koje tu savremenost oblikuju”,  obrazlaže Marinković.

Ivana Stanković, Katarina Đorđević, Radmila Matejević, Milan Velinović, Aleksandar Milanović i Jovan Spasi, umetnici su koje je izabrao Đuro Radonjić.

“Njihov zajednički imenitelj je neosporni talenat, senzibilitet južnjaka sa individualnim karakteristikama i zajednička sklonost ka istraživanju i eksperimentu na putu ostvarivanja ličnog stava”,  navodi Radonjić.

Kustos izložbe je Sonja Vukašinović, a na Salonu će tradicionalno biti dodeljena i nagrada “Niškog salona 12/2” o kojoj će odlučivati tročlani žiri.

Izložba je otvorena do 20. decembra, a ulaz je slobodan. Manifestacija se održava iz poštovanje svih epidemioloških mera.

Podsetimo Niški salon je kulturna manifestacija koju, sada već tradicionalno, šestu godinu zaredom, organizuje Galerija savremene likovne umetnosti.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Flyte
Za 1 minut

I've Got a Girl

Flyte
Fratellis
Za 4 minuta

Need a Little Love

Fratellis
Arctic Monkeys
Za 8 minuta

Do I Wanna Know

Arctic Monkeys
Chumbawamba
Za 12 minuta

Mouthful of Shit

Chumbawamba
B 52s
Za 16 minuta

Roam

B 52s

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend