Izložbe

Umetnik Goran Delić izlaže u Salonu 77

U izložbenom prostoru Salona 77 (Bali-begova džamija u Tvđavi) likovna publika će imati priliku da vidi ambijentalnu postavku "Lestvice", umetnika Gorana Delića. Otvaranje je zakazano za danas od 13h. Ulaz je besplatan, a izbožba je otvorena do 8. maja.

Ključan deo postavke Lestvice predstavlja istoimena instalacija ready-made objekata. „Predmeti pokućstva iz 70-ih i 80-ih godina prošlog veka nosioci su memorije i utisaka na porodični kontinuitet i odrastanje, struktuiranje ideja i govora umetnika Gorana Delića. Osim toga, ovaj izbor iz odigrane stvarnosti pretstavlja i polazište za opis, ako ne celokupnog vremena i mesta o kojima je reč, a ono o jednom društvenom staležu, koje će, s urušavanjem postojećeg stabilnog poretka, nužno ući u neizvesnu potragu za novim,“ napisao je o izložbi Milan Ristić kustos Galerije savremene likovne umetnosti.

Prema rečima samog autora, jedan od najzanimljivijih fenomena vremena je pojačana potreba za prevazilaženjem istorijskog diskontinuiteta na religijskom polju. Šta je to sa sobom donelo i koje je,uopšte, mesto tradicionalnih dogmi u okvirima složenih procesa globalne medijske i javne sfere, ispituje ovaj rad, navodi se u saopštenju.

„Aktuelizacija motiva „sedam smrtnih grehova“ (osam „strašnih iskušenja ljudske duše“, „deset Božjih zapovesti“…) nije isključivo u službi indikovanja straha u okvirima aparature za sprovođenje korporativne moći, već i promišljanja o mogućem ažuriranju liste ljudskih posrnuća“, navodi Ristić. Namenski definisana za ovu izložbenu salu i koncipirana u svetlu tekuće pandemije, postavka „Lestvice“ nosi snažan ekološki angažman.

Goran Delić  rođen je u Čačku, 1970. Diplomirao je 1996. na Fakultetu političkih nauka. Magistrirao je 2000. na smeru slikarstvo  na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Realizovao je sedam samostalnih izložbi i učestvovao na oblizu trideset kolektivnih izložbi i umetničkihh radionica u Srbiji i zemljama  JugoistočneEvrope. Dobitnik je studentskih nagrada za potret i mozaik. Bio je finalista Sotheby’s Art link IYA 2004. godine.

Zajedno sa Tončijem Antunovićem osnovao je i kraće vreme delovao u okviru umetničke grupe AD KOMBINAT. Bavi se scenografijom i oblikovanjem ambijentalnih postavki.

Izložba je poslednji deoizložbene trilogije TRANSEGZI(S)T .

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Paul Mccartney
Pre 35 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
Pre 31 minut

Love Parasite

Kovacs
Maneskin
Pre 28 minuta

Feel

Maneskin
Alfie Templeman
Pre 25 minuta

Colour Me Blue

Alfie Templeman
Killers, K.D. Lang
On Air!

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend