Izložbe

Umetnost je most koji spaja dušu sa uzvišenim

U Galeriji Sinagoga otvorena je izložba slika "Mislim, tražim, čekam", mati Efimije Topolski. Gost izložbe je umetnica Marija Vukosavljević, čija su dela izložena u gornjem foajeu. Posetioci izložbu mogu videti do 29. oktobra, a ulaz je slobodan.

“Moja dela govore o čoveku koji traga. Na njima je prikazana čeznja za Bogom i nekim odnosom sa njim i to se oseća u svakom delu”, kazala je mati Efimija i dodala da je umetnost most koji spaja dušu sa Bogom.

Likovna publika je imala priliku da pogleda bogatu riznicu dela, od kojih su neka izložena po prvi put. Dominiraju pastelne boje, biljke, životinje i ornamenti, naizgleda nacrtani jednostavno, ali to sve nije slučajno.

Oni imaju ulogu zamene i pojavljuju se u situcijama od suštinske važnosti čak i onda kada su izazvane ličnim iskustvom i događajem u svetu. Ti likovi su s toga posrednici ljudskih emocija i reakcija i imaju za cilj da nas nateraju da ih pogledamo očima našeg unutrašeg deteta.

“Dugo nisam slikala, ali kada stojim pred delima mati Efimije mogu da osetim kako se u meni budi želja za stvaranjem, želja da i sama postanem Tvorac”, kazala je  mlada umetnica koja je posetila izložbu.

Mati Efimija se u manastiru bavi se tradicionalnim religijskim ikonopisom, a uporedo istražuje ikonopis u modernoj formi. Oslikala je veliki broj iskonostasa.

Gost na izložbi bila je umetnica Marija Vukosavljević koja je izložila ikone rađene tehnikom veza. Kako kaže umetnica samo za jednu od ikona potrebni su meseci, te je izložbu dugo pripremala. Marija kaže da je prva ikona koju je izvezla bio lik Presvete Bogorodice.

“Nikada nisam video ikone koje su rađene vezom , ali tehnika vajda nije ni važna, osećam sveto prisustvo, osećam ga u duši”, kaže posetilac izložbe.

Izložbu je organizovao Niški kulturni centar u saradnji sa Narodnim muzejom Niš. Radno vreme Galerije Sinagoga je od 12h do 19h od utorka do petka, subotom i nedeljom od 10h do 15h.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 14 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 17 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 21 minut

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 25 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 29 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend