Izložbe

Vizionarsko pismo – nit istorije koja povezuje Nušića i nišku Vojnu bolnicu

Jedno vizionarsko pismo iz 1898. godine spojilo je nitima istorije Branislava Nušića i osnivača niške Vojne bolnice Vladana Đorđevića. Upravo je ta veza bila povod izložbe "Sva lica diplomate Branislava Nušića" organizovane povodom obeležavanja 145. godina ove ustanove u Galeriji Niškog kulturnog centra. Na koji način je jedno pismo povezalo ove dve važne istorijske ličnosti i šta u njemu piše publika će imati prilike da sazna u naredne dve nedelje, do kad je izložba otvorena.

Izložbu čini postavka osam lica Nušićevog rada i stvaralaštva – kao diplomate, nacionalnog pregalaca, etnografa, patriote, književnika, upravnika pozorišta, novinara i naposletku, ali nikako manje važno inspiracije. Osam oblasti stvaralaštva Branislava Nušića, prikazana su na više od dvadeset panoa.

Međutim ako biste autore izložbe upitali koje od njih je pravo, odgovorili bi vam zagonetno da je na ovo pitanje teško dati odgovor, jer je Nušić bio čovek koji je išao ispred svog vremena. Čovek sa vizijom.

„Malo ljudi zna da je on kao sekretar u Ministarstvu prosvete bio zadužen za organizaciju venčanja kralja Aleksandra i princeze Marije. Tim povodom, on je dao oglas i pozvao mlade devojke koje će dočekati princezu, odnosno njenu lađu, i bacati latice. Zaista je išao ispred svog vremena“, kazao je Nebojša Nušić, upravnik „Nušić fondacije“.

Međutim, tragajući za odgovorom na koji način je povezan sa našim gradom, saznali smo da se to dogodilo zahvaljući jednom pismu i to ne bilo kakvom, već kako ga opisuje Milena Šećerović, koautorka izložbe, vizionarskim koje je upravo Nušić, 1898. godine uputio Vladanu Đorđeviću, osnivaču Vojne bolnice, koji je u to vreme bio predsednik Vlade.

„To je pravo vizionarsko pismo, koje pokazuje Branislava Nušića kao vrlo ozbiljnog političkog analitičara i vizionara. On upozorava na odnose koje vladaju između Srba i Albanaca, koji su dugo pod zajedničkim trećim vlastima, i daje savet i mogućnost kako pomiriti dva naroda, jer je Evropa je u to vreme podržavala separaciju Albanaca i stvaranje njihove lige i svih preduslova za autonomiju. Nušić ide drugim putem, putem pomirenja i pružanja ruke saradnje“, navodi ona.

O tome svedoči, objašnjava, Šećerović i priča „Ramazanske večeri“, gde Nušić govori o ovom narodu i njihovoj kulturi, a iz čega se jasno vidi da je svako od ovih osam lica deo neraskidive celine. Te iako će izložba pružiti odgovore na mnoga pitanja o životu i radu velikana, odgovor na pitanje koje lice je pravo glasi – sva.

Posetioci izložbe će imati priliku da pogledaju  i dokumentarni film “Sva lica srpskog diplomate Branislava Nušića” rađen je u koprodukciji Arhiva Jugoslovenske kinoteke i Arhiva RTS-a. Program prati i knjiga dokumenata, ali i prikaz knjige “Nušić u pričama” Milivoja Mime Predića, u kojoj su opisani istiniti događaji i anegdote iz Nušićevog života.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Raye
Za 2 minuta

Natalie Don't

Raye
Justin Timberlake
Za 5 minuta

Rock Your Body

Justin Timberlake
En Vogue
Za 8 minuta

Don't Let Go (Love)

En Vogue
Kane Brown
Za 13 minuta

What Ifs

Kane Brown
Suede
Za 16 minuta

So Young

Suede

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend