Izložbe

Zagonetka stvaralaštva Milene Pavlović Barili

Izložba posvećena Mileni Pavlović Barili Foto: City Smart, arhiva
Ljubitelji umetnosti imaju jedinstvenu priliku da posete izložbu "Milena Pavlović Barili" u Galeriji Sinagoga, do kraja meseca. Na izložbi su izložene slike, modne kreacije i lični predmeti umetnice. Ulaz je slobodan.

Izložba posvećna umetnici koja je ostavila trag ne samo u istoriji umetnosti, već i modi tog vremena, privukla je veliku pažnju javnosti.

Na izložbi su prikazana dela koja je umetnica stvarala u peridu od 1924. do 1945. godine. Poznavaoci umetnosti oštrog oka uočiće jasan prelaz na Mileninim slikama, koji se odnose na različite periode stvaraštva i umetničke pravce u kojima se oprobala.

Inspirisana  ljudima iz svog okruženja, umetnica je njihova lica oslikavala na platnu, te se može videti veliki broj portreta. Međutim, delo koje najviše privaliči pažnju je Autoportret sa velom iz 1939. godine, koje obiluje simbolima.

I baš kao i sama slikarka i ono je zagonetno. Slika krije različite simbole i slojeve, a ona, naša  Milena, otkriva sloj po sloj svog života radoznalom posetiocu i sama na putu samospoznaje.

Pored umetničkih dela, na izložbi su izložene i kreacije koje je  izradila, a sudeći prema kroju, materijalima od satena, pliša, svile i čipke, kao i ukrasima od perja i cirkona, Milena je bila daleko ispred svog vremena.

Kustosi muzeja su nam otkrili da je za njen istančani modni ukus bila zaslužna srpska kraljica koja je tek stigla na dvor Karađorđevića, negde u isto vreme kada je i sama Milena sa majkom Danicom živela na dvoru svog rođaka kralja Aleksandra, dok se školovala u Beogradu.

“Kralj Aleksandar se u tome vreme oženio i doveo kraljicu Mariju. Ona je pratila modu, te su se na dvoru često šile haljine po poslednjoj modi, sve to je uticalo na našu umetnicu koja je godinama kasnije, ne samo razvila ukus za modu, već i sama izrađivala kreacije” priča kustos.

Osim slika i haljina izloženi su i lični predmeti umetnice poput vela, sandala i tašne, kao i posmrtni odlivak njenih ruku.

“Ruke izlivene u bronzi, izradila je Milenina najbolja prijateljica Malvina Hofman, kada je ona umrla. Po italijanskom običaju ruke se liju u čast nekome,” objasnili su iz Galerije.

Posetioci izložbe će imati prilike da se upoznaju sa njenim stvaralaštvom, ali isto tako da upoznaju i jednu drugu Milenu, ne slikarku, niti modistkinju, već pesnikinju.

Kustosi Narodnog muzeja su za City Smart radio otkrili da Milena ima vernu obožavetljku, gospođu u penziji koja svakog dana dolazi na izložbu.

Ona satima sedi u Galeriji i dugo posmatra dela umetnice, a onda po ritualu čita njene stihove.  Zbog toga su kako kažu i postavili stolicu kraj vitrine gde je izložena zbirka poezije Milene Pavlović Barili.

Milena Pavlović Barili rođena je 5. novembra 1909. godine u Požarevcu, stavarala je između dva rata i pored toga što je prerano preminula u svojoj 36. godini 1945. godine u Njujorku, brojnim dotadašnjim delima dala je istaknuti doprinos evropskoj umetnosti.

Prema rečima kustosa Narodnog muzeja u Nišu izložbu je u prvih deset dana posetilo preko 1000 građana. Izložba je otvorena do 30. septembra, a radno vreme Galerije je od 12h do 19h od utorka do petka, subotom i nedeljom od 10h do 15h.

Izložba se održava uz poštovanje svih epidemioloških mera, a ako zaboravite masku ne brinite, uvek možete poneti onu sa motivima Mileninih dela.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 22 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 19 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 15 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 11 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend