Izložbe Obrazovanje

Život i delo Milutina Milankovića iz drugog ugla

Izložba „Životni ciklusi Milutina Milankovića" otvorena je u Naučno-tehnološkom parku. Posetioci je mogu videti do 10. juna.

“Ova izložba je posvećena Milutinu Milankoviću, njegovom životu i delu i različitim stranama njegove ličnosti, s obzirom na to da je bi vrlo svestran”, kazao je dr Marko Krstić v.d. direktor Centra za promociju nauke, Beograd.

Dodaje da nije slučajno što je izložba postavljena baš u Naučno-tehnološkom parku. “Milutin Milanković je kao što možete videti kroz izložbu, spajao nauku i tehnologiju i bio začenik mnogih teorija, ali i tehničkih rešenja i patenata. Nadamo da će izložba inspirisati mlađe generacije koje dolaze u ovu zgradu i koriste njene resurse da se okrenu put velikih otkrića i velikih dela, kao Milutin Milanković”, ističe Krstić.

Jedan od posetilaca izložbe podelio je utiske. “Vizuelno je jako primaljivo, nije klasična izložba gde su izloženi njegovi lični predmeti i gde vama kustos priča o životu našeg najvećeg naučnika. Ovo je potpuno drugačiji, a ja bih se usudio i da kažem ličan doživljaj, jer vi možete da uđete u jednu od ovih kapsula i “otputujete” u određenu etapu života velikog naučnika. To je kao da čitate njegov dnevnik.”

“Mi o Milutinu Milankoviću znamo samo osnovne stvari: da je bio naš najveći naučnik naučnik i matematičar. Ova izložba otkriva meni postpuno nepoznate sfere njegovog života i rada”, kazala je jedna sugrađanka koja je posetila izložbu.

Dr Đorđe Baralić ispred Matematičkog instituta SANUističe da pravi način poopularizacije nauke. “Važno je  da se promovišu ljudi koji su svojim delom zadužili ovu zemlju i čovečanstvo i koji su svoj život posvetili nauci i tome da ovaj svet učine bar malo boljim mestom  za život”, kazao je Baralić.

Izložba “Životni ciklusi Milutina Milankovića” organizovana je u saradnji sa Centrom za promociju nauke Beograd, Matematičkim institutom SANU i Naučno – tehnološkim parkom Niš u okviru manifestacije Maj mesec matematike – M3.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Jennifer Rush
On Air!

The Power of Love

Jennifer Rush
Randy Crawford
Za 5 minuta

Holding Back the Years

Randy Crawford
Emeli Sande
Za 10 minuta

Shine

Emeli Sande
King Gizzard & the Lizard Wizard
Za 13 minuta

Interior People

King Gizzard & the Lizard Wizard
Honne
Za 17 minuta

What Would You Do (feat. Pink Sweat)

Honne

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend