Kultura

Izuzetne žene Srbije na muralima širom zemlje, u Nišu Jovanka Bončić

izuzetne žene
Foto: Centar ze ženske studije
Deset izuzetnih žena koje su svojim radom inspirisale druge, biće ovekovečene na muralima širom Srbije u okviru projekta “Izuzetne žene Srbije”, a od gradova na jugu murale dobijaju Niš i Aleksinac. Organizatori pozivaju umetnike i umetnice koji žele da ovekoveče znamenite Srpkinje, da se prijave za oslikavaje murala.

Niš će dobiti mural sa slikom Jovanke Bončić Katerinić, a Aleksinac Jelene Dimitrijević. Jovanka Bončić Katereinić prva je žena arhitekta u istoriji Nemačke koja je stekla diplomu inženjera, dok je Jelena Dimitrijević koja će se naći na čak nekoliko fasada u svom rodnom gradu, bila srpska književnica, dobrotvorka i svetska putnica.

“Svima su im zajedničke ženska snaga, solidarnost, snažan i nepokolevljiv duh u borbi za emancipaciju žena i njihov ravnopravan položaj. U okviru ovog projekta odaćemo im svojevrsno priznanje – nove generacije će ih upoznati, a iskusnije će se podsetiti na značaj ovih autentičnih heroina svog vremena”, navode organizatori.

Izrada murala planirana je za februar i mart, a ogranizatori će obezbediti neophoda materijal i honorar za umetnike. Umetnici i umetnice koji žele da se prijave treba da pošalju CV na engleskom jeziku, iluistraciju prethodnih radova i skicu za predloženi mural. Prijave i ili zahtev za dodatne informacije zainteresovani mogu poslati na mejl nlmurali@gradbeograd.eu.

Sem znamenitih južnjakinja, biće oslikano još nekoliko važnih aktivistkinja, revolucionarki, pesnikinja, književnica, feministkinja  širom Srbije u okviru projekta koji zajedno realizuju Ambasada Kraljevine Holandije, Centar za Ženske studije, Kulturni centar “GRAD” i lokalne samouprave.

Beograd dobija dva murala. Prvi će biti posvećen Gini Ranjičić pesnikinji koja se smatra pionirom romske lirike u Srbiji, a drugi Jelisaveti Načić prvoj ženi arhitekti u Srbiji. Dok će u Novom sadu biti oslikana  Verica Crvenčanin Kulenović, prva žena filmski reditelj u bivšoj Jugoslaviji koja je potpisala špicu na nekom dokumentarcu “Avala filma”.

U Kragujevcu će biti ovekovečena Ljubica Marić prva srpska kompozitorka i  akademik SANU-a, dok će Kruševljani saznati više  o Veri Nikolić, prvoj jugoslovenskoj i srpskoj atletičarki i atletskom treneru.

Požega će dobiti mural posvećen Mitri Mitrović kniževnici i antifašistkinji i prvoj ministarki u istoriji Srbije nakon Drugog svetskog rata.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 7 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 3 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za -0 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 55 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend