Književnost Putovanja

Borac za narodnost – S.M. Ljubiša dva veka kasnije

Foto: Nina Marković
Istorija književnosti Stefana Mitrova Ljubišu pamti kao velikog stvaraoca koji je progovorio narodnim jezikom i prikazao ga u svoj njegovoj lepoti i raskoši. Koristeći pero poput kakvog oruđa da zabeleži ono što se i narodu prenosio generacijama, usmenim putem, sačuvao ga je od zaborava, udahnujući mu, snagom svog talenta, novi život.
Spomen dom S. M. Ljubiše u Budvi Foto: J.J.

Uspomenu na ovog književnika čuvaju poštovaoci njegovog dela, ali i sunarodnici te tako ako vas put nanese u susednu Crnu Goru odite do Budve i posetite kuću u kojoj se rodio. Čuvari nasleđa S. M. Ljubiše će vam dati “ključ”, za razumevanje njegovog dela, koji otkrićete leži u vraćanju sopstvenim korenima.

“Ljubišin značaj kao književnika, ogleda se prije svega, kako će reći mnogi kritičari i istoričari književnosti u njegovom jeziku, u sočnosti, u bojnosti, u bogatsvu narodnog jezika kojim je pisao svoja dva najvažnija djela ꜥPričanja Vuka Dojčevićaꜥ, zbirka kraćih pričanja čiji deo prvog posebnog izdanja (čuva se Spomen domu organizacionoj jedinici u okviru JU Muzeja i galerija Budve) i ꜥPripovesti crnogorsko-primorske“, otkriva Marijana Martinović, kustoskinja.

Napominje da je S. M. Ljubiša u svojim delima obrađivao teme iz usmene narodne tradicije. “Za njegovo književno delo je jako važno da je on tretirao teme iz naroda: mitove, legende, priče koje je čuo. Književna kritika je bila podeljena da li je to bilo čisto prepričavanje nečega što je već čuo ili nije. Međutim kako vreme otiče kritika je sve složnija da je njegov književni opus veoma značajan jer se ne radi o pukom prepričavanju, već je to književna nadogranja”, ističe Martinović.

Pored književnog rada, njegov život obeležila i politička karijera. Martinovićeva stoga objašnjava da iako su na prvi pogled ovi pozivi suprostravljeni to u Ljubišinom slučaju nije tačno, jer se one sažimaju u jednoj važoj tački – borbi za očuvanje narodnog jezika i njegovu primenu.

Ljubišina dela Foto: N.M.

“Ljubišu je obelježila i njegova politička karijera koja se poklapa sa njegovim književnim radom u tu je jeta strastvena borba da se narodni jezik uvede u administrativne tokove, da djeca uče na narodnom jeziku, da sudstvo funkcioniše na narodnom jeziku, da se štampa što više kniga na narodnom jeziku“, kaže kustoskinja.

Na pitanje kako danas, dva veka kasnije pamtimo Ljubišu, sagovornica ističe da se sećanje na njega čuva u kolektivnom pamćenju, ali da isto tako od ovog pisca imamo mnogo toga da naučimo.

“Pamtimo ga kao jednog izuzetnog pregaoca, jednog kulturnog radnika, nekoga kojem  je dobrobit njegovog kraja i običnog čovjeka uvijek bila na pameti. Pamtimo ga kao nekoga ko je zabilježio neka pričanja, priče, duh ovoga naroda“, kaže ona i dodaje da nas iako vekovima udaljen uči kako se voli rodna gruda, sopstveni narod i čuva nasleđe koje su nam preci u amanet ostavili.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 4 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 1 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 57 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 53 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend