Književnost

Danici Vukićević NIN-ova nagrada za roman „Unutrašnje more“

Foto: Pixabay
Književnici Danici Vukićević pripala je NIN-ova nagrada za roman "Unutrašnje more".

O ovogodišnjem laureatu odlučivao je stručni žiri u sastavu : Teofil Pančić (predsednik), Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović.

„Samo retki uspevaju da iskorače iz uske lirske perspektive i donesu širu romanesknu sliku sveta. Bitne su tri tačke i pitanja kada je reč o ovom romanu – kako to debitanti mogu smelo, snažno i ubedljivo da postanu najbolji, drugo – kako se od vrsne pesnikinje postaje snažan dramski pisac, a treća stavka jeste žanrovske prirode” , navodi se u obrazloženju žirija.

Dobitnica nagrade kazala je na konfenciji povodom nagrade da knjigu doživljava kao čistu radost. „Nisam imala nikakav predumišljaj,  prišla sam tekstu koji je izlazio iz mene sa potpunom slobodom i ogromnom radošću. Tako da ja ovu knjigu doživljavam kao čistu radost. Ova knjiga između ostalog predstavlja hologram moje ličnosti, ali nije važan pisac nego tekst, a ova knjiga ima sopstveni život“, kazala je Vukićević.

Na konkurs za NIN-ovu nagradu stiglo je ukupno 177 dela,  a u najužem izboru osim Danice Vukićević,našli su se  „Klub istinskih stvaralaca“ Milana Tripković,  „Papir sa vodenim znakom“Gorana Petrovića,  „Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo“ Mirjane Drljević, „Koljka i Sašenjka“, Uglješe Šajtinca i „Klara, Klarisa“ Mirjane  Čanak .

Podsećamo, NIN-ova nagrada kritike za najbolji roman godine dodeljuje se od 1954. kada je prvi put dodeljan Dobrici Ćosiću za roman „Koreni“. Nagrada se ove godine dodeljuje 69. put za redom, a prošle godine je nagrađena  Milena Marković za roman „Deca“.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Virgins
On Air!

Rich Girls

Virgins
Sam Smith
Za 2 minuta

Im Not Here to Make Friends

Sam Smith
James
Za 5 minuta

Getting Away With it All Messed Up

James
Wyman Low
Za 9 minuta

New Dream

Wyman Low
Kesha
Za 13 minuta

Woman

Kesha

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend