Književnost

Dodeljene nagrade pobednicima konkursa “Biblioteka je most između zavičaja i beskraja”

U prostorijama Dečje biblioteke u Nišu održana je svečana dodela nagrada pobednicima Međunarodnog literarno-likovnog konkursa "Biblioteka je most između zavičaja i beskraja".

“Ove godine je centralni motiv  – most. To nije slučajnost jer je prošlo 60 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću”, kazala je Maja Novaković, upravnica Odeljenja knjige za decu.  “Motiv mosta je jedan od centralnih motiva u Andrićevoj prozi, koji nas obavezuje na jedno promišljanje da je most i sve ono što nosi simboliku mosta zaista važno, da ljude spaja, kao što ih spajaju knjige”, ističe.

Vera Cvetanović, pesnikinja i članica žirija, ističe da su Srbi pesnički narod. “Mi smo narod pesnički od vajkada, a posebno od Kosova na ovamo, ističe pesnikinja i zaključuje “da će onaj ko piše  makar biti dobar čovek, ako ništa više.”

Njene reči potvrdili su i učesnici konkursa. “Naučila sam čitam još u prvom razredu osnovne škole i od tada redovno čitam, kazala je Tijana Đorđević učenica osmog razreda  OŠ “Đura Jakšić” u Jelašnici i dobitnica prve nagrade. Inspiracija za ovaj konkurs su joj kako kaže bile knjige i kultura čitanja.

Inspiraciju za svoj rad u knjigama je pronašao i Mateja Madić, učenik šestog razreda OŠ “Nadežda Petrović” iz Sićeva. Njegova priča osvojla je drugu nagradu, a posvetio ju je svom deki. “Čitao sam knjigu “Moj deka je bio trešnja” i setio se svog deke koji više nije među nama. Seo sam i napisao priču koju sam mu posvetio”, kazao je.

Međunarodni literalno-likovni konkurs tradicionalno organizuje Narodna biblioteka “Stevan Sremac”, povodom obeležavanja Dana knjige za decu. Na konkursu učestvuju učenici osnovnih škola iz čitavog regiona, a ove godine je održan po dvadeseti put.

Učenicima čiji su radovi po oceni stručnog žirija proglašeni najboljim u sferi likovne umetnosti nagrade će biti dan kasnije u prostorijama Dečje biblioteke.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Maneskin
Za 3 minuta

Fear For Nobody

Maneskin
Bruno Mars, Anderson.Paak, Silk Sonic
Za 6 minuta

Leave the Door Open

Bruno Mars, Anderson.Paak, Silk Sonic
Dope Lemon
Za 10 minuta

Rose Pink Cadillac

Dope Lemon
Jungle
Za 14 minuta

Talk About it

Jungle
Lola Lennox Ft. Annie Lennox
Za 17 minuta

Wherever You Go

Lola Lennox Ft. Annie Lennox

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend