Književnost

Dragan J. Ristić laureat književne nagrade „Slaviša Nikolin Živković“

Foto: Vanja Keser
Književna nagrada "Slaviša Nikolin Živković”, koja se dodeljuje za najbolji neobjavljeni rukopis na srpskom jeziku, pripala je Draganu J. Ristiću, za zbirku priča “Marfijeva došaptavanja". Nagrada se sastoji od povelje i objavljene knjige dobitnika. O terminu svečanog uručenja nagrade javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Žiri za dodelu nagrade činili su: prof. dr Ivan Cvetanović, prof dr Velimir Ilić i Goran Živković Gorki. U obrazloženju žirija navodi se sledeće: “Ristićevu prozu odlikuju istančana moć zapažanja, inovativnost u izrazu, a nadasve komunikativnost. Jer uprkos markantno prisutnim nacionalnim motivima i tonovima, ovaj rukopis zadržava jednako univerzalno, sasvim jasno kontekstualizovano i sasvim prepoznatljivo značenje.”

Dragan J. Ristić, književnik i prevodilac, rođen 1948. godine u Nišu. Diplomirao germanistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu gde je završio postdiplomske studije. Član je Udruženja književnika Srbije. Piše prozu, satiru, aforizme, haiku poeziju, eseje i književnu kritiku. Bavi se književnim prevođenjem. Pored stotine prevoda objavljenih u časopisima i novinama, priredio je i preveo više knjiga.

Zastupljen je u brojnim antologijama. Dobitnik je mnogih književnih nagrada u zemlji i inostranstvu. Dela su mu prevođena na japanski, engleski, nemački, italijanski, francuski, ruski, slovenački, makedonski jezik. Od 1996. godine je glavni i odgovorni urednik časopisa Haiku novina. Živi u Nišu gde radi kao profesor nemačkog jezika.

U konkurenciji za nagradu  našlo se oko dvestotine rukopisa. Književna nagrada „Slaviša Nikolin Živković” dodeljuje se od 2016. godine. Nagradu dodeljuju Grad Niš i Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša. Nagrada se sastoji od povelje i objavljene knjige dobitnika. O terminu svečanog uručenja nagrade  javnosti će biti blagovremeno obaveštena.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elton John
Za 3 minuta

Nikita

Elton John
Julio Iglesias
Za 8 minuta

Nostalgie

Julio Iglesias
Nina Simone
Za 11 minut

Sinnerman

Nina Simone
King
Za 15 minuta

Piece of My Heart

King
Katie Melua
Za 19 minuta

If the Lights Go Out

Katie Melua

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend