Književnost

Galerija likova iz svakodnevnog života sabrana u nagrađenu zbirku priča „Srneća leđa“

Nagrada "Stevan Sremac" uručena je književnici iz Beograda Ani Mariji Grbić, za zbirku priča "Srneća leđa" na svečanosti upriličenoj u Gradskoj kući.

Žiri su sastavu Dr Dejan Milutinović Petar Arbutina i Krsta Popovski odlučivao je pobedniku, a odluka je bila jednoglasna. Kako je žiri naveo u obraćanju na dodeli nagrade presudilo je ne samo književno umeće Ane Marije Grbić već i njen jedinstven stil blizak realistima koji su ostavili značaj trag u književnosti, posle koga više ništa nije bilo isto.

Slučajno ili ne, i za samu autorku je pisanje ove zbirke priče bila svojevrsna prekretnica, jer se do objavljivanje „Srnećih leđa“ izražavala kroz stihove.

„Srneća leđa su moja prva prozna knjiga. Jako dugo pišem poeziju i neko bi pomislio da je to dobro, ali je za mene bio veliki izazov prelazak s poezije na prozu i činjenica da sam dobila nagradu baš za tu prvu knjigu koja je usledila nakon proze me je na neki način osnažila“, kazala je Ana Marija Grbić, dobitnica nagrade.

Ona je istakla da joj književna nagrada koja nosi ime Stevana Sremca mnogo znači, kako zbog veličine same ličnosti, tako i jer se dodeljuje u Nišu, gradu, za, koji je kako kaže vežu čvrtsa prijateljstva.

Nagrađena književnica iza sebe ima nekoliko poetskih dela: „Da, ali nemoj se plašiti“ (Prvenac 2012), „Venerini i ostali bregovi“ (Lom 2014), „Zemlja 2.0“ (Arete 2018) i roman „Mrtvi na dodir“ (Geopoetika 2022).Priredila je biografiju benda Idoli “Idoli i poslednji dan” (Kontrast 2019).

Dobitnica je nagrade „Grozdana Olujić“. Radi kao saradnik na RTS-u, kao mentorka kreativnog pisanja i urednica. Članica je Srpskog književnog društva i PEN Srbija. Živi i radi u Beogradu gde pohađa doktorske studija na Filološkom fakultetu.

Podsetimo, Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje Grad Niš uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Program nagrade realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Doves
Za 2 minuta

Prisoners

Doves
Maitre Gims
Za 7 minuta

Est-Ce Que Tu M'aimes

Maitre Gims
Maxi Priest
Za 10 minuta

Close to You

Maxi Priest
Ultravox
Za 14 minuta

Dancing With Tears in My Eyes

Ultravox
David Austin
Za 18 minuta

Turn to Gold

David Austin

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend