Književnost

Gordana Todorović, pesnikinja pohranjena u kolektivnom sećanju

Foto: privatna arhiva
Monografija "Pesnikinja, lasta zemlje" čuva sećanje na zavičajnu pesnikinju Gordanu Todorović, koja je stihovima ispisala stranice istorije, a potom pala u zaborav. I da nije bio Milice Milenković mlade pesnikinje, a sudbina je tako htela i Gordanine zemljakinje, koja je i odrasla slušaju priče o poetesi, ostala bi pohranjena negde na marginama istorije. Kako to sa marginama obično i biva, na njima piše baš ono najvažnije, te su tako i stihovi ove znamenite južnjakinje ponovo našli put do srca publike.

“ꜥPesnikinja, lasta zemljeꜥ je monografija o životu i poeziji Gordane Todorović koja dolazi nakon sedam godina mog rada na delu ove pesnikinje kao još jedna u nizu knjiga kojima čuvam sećanje na G. Todorović i pokušavam da još jednom progovorim o značaju njene poezije”, započinje priču Milica.

Objašnjava da su ovom za istoriju književnosti značajnom delu, prethodila “Sabrana dela u tri toma” koje je priredila, kao i zbirka “Živeti zbog pesme”, a koja čuva sabrane pesme Gordane Todorović objavljene u “Književnim novinama”.

“Todorovićeva je pesnikinja koja svojim porukama i lepotom pesama govori o veličini ljudskog bića, ali i o tome kako i na koji način treba sačuvati slobodu jednog naroda i voleti svoju domovinu”, ističe s ponosom Milica i sama rodoljub.

Sagovornica ne krije iskrenu želju da se dela ove velike pesnikinje nađu u školskim čitankama, kako bi budući naraštaji rasli na njenim stihovima.:”Zadovoljavajući sve kriterijume u našoj književnosti, pokazalo se da je pravo vreme da Todorovićeva pronađe svoje mesto u novim istorijama srpske književnosti kao jedan od važnijih ženskih pesničkih glasova druge polovine 20. veka”.

Monografija se sastoji iz dva dela. Prvi deo je posvećen  životnom putu Gordane Todorović, a drugi njenim pesničkim knjigama – “Gimnazijskom trenutku”, “Suncu”, “Srcu zavičaja” i “Ponosnom klasju”– kao i posthumnim izdanjima.

“Tumačenjem ovih dela po prvi put imamo na jednom mestu pregled vrednosti poezije G. Todorović, svako poglavlje počinje recepcijom dela u vreme nastanka, a potom donosimo novo tumačenje i novo čitanje njene poezije. Ovo je jedan veliki korak ka rasvetljavanju njenog lika i dela”, objašnjava Milica.

Sa zagonetnim smeškom na usnama, kako i priliči onoj koja nam je približila “zagonetku srpske poezije”, sagovornica otkriva da naslov monografije nije odabrala slučajno.

“ꜥPesnikinja, lasta zemljeꜥ je istrgnuti deo iz jednog od njenih stihova i na najlepši način pokazuje da je Gordana Todorović pesnike i pesništvo smatrala vesnicima duhovnosti, vezom između neba i zemlje”, zaključuje Milica.

Inače, jedan primerak monografije posvećene liku i delu pesnikinje otrgute zaboravu, čuva se u izložbenoj vitrini Memorijalne postavke Sremac/Miljković  gde je među velikanima književnosti  i sama poetesa pronašla svoje mesto.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 42 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 45 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 49 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 53 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 57 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend