Književnost

„Hroničari niške Tvrđave“ – zbirka „beskrajnih“ priča promovisana na Svetski dan dečije književnosti

Foto: City Smart radio
Svetski dan dečije književnosti, 2. april, obeležen je u Dečijem kulturnom centru promocijom knjige „Hroničari niške Tvrđave“.

Knjiga „Hroničari niške Tvrđave“ predstavlja zbirku priča polaznika Škole kreativnog pisanja „Beskrajna priča“, koju vodi poznati niški pisac Miloš Petković.

„Velika mi je čast da smo se okupili na dan kada je rođen Hans Kristijan Andersen, na Svetski dan književnosti za decu. Mi smo kroz Školu kreativnog pisanja „Beskrajna priča“, u Dečijem kulturnom centru maštali i zajedno izmaštali puno priča koje će, zahvaljujući ovoj zbirci, zaisa biti beskrajne priče i živeće večno, dokle god bude ove knjige među ljudima“, kaže Miloš Petković.

Ideja je bila, navodi Petković, da produkt Škole kreativnog pisanja bude nekoliko objavljenih autora koji će obogatiti niško književno nebo, u čemu su i uspeli.

„Niš jeste rasadnik talenata. U poslednjih desetak, petnaest godina imamo pisce koji su dosta čitani u Srbiji i na prostoru bivše Jugoslavije. Dečiji kulturni centar i ljudi koji vode ovu ustanovu prepoznali su tu ideju“, rekao je Petković.

On dodaje da postoji mnogo škola kreativnog pisanja, ali ono što mnogima nedostaje jeste finalni produkt.

„Ukoliko ne ostane pisani trag, priče polaznika, onda to toliko i nema smisla. Tako smo se dogovorili da svako od pisaca napiše makar po jednu priču koja je vezana za nišku Tvrđavu“, objašnjava Petković.

Sandra Petković, direktorka Dečijeg kulturnog centra, istakla je da je posebno ponosna što je zbirka priča „Hroničari niške Tvrđave, u izdanju ove institucije, ugledala svetlost dana.

„Odredili smo dan 2. april, jer smo svi počinjali sa Hansom Kristijanom Andersenom svoj ulazak u svet književnosti, a i Miloš je prepoznatljiv kao pisac, pre svega, priča, literature za decu“, izjavila je Sandra Petković.

Na ovaj način, dodaje ona, skreće se pažnja ne to da sve dok držimo dete u sebi, biće pisaca i stvaralaca.

„Smatram da je jako lepo pronaći princa mašte, koji ako barem jedno dete izvuče iz kandže ovog modernog poimanja sveta gde je jako malo zastupljena literatura i čitanje, mi ćemo smatrati tu stvar ne samo Miloševim uspehom, nego i uspehom Dečijeg kulturnog centra i čitavog našeg društva“, istakla je Petković.

U knjizi čitaoci mogu pročitati priče sedmoro mladih i perspektivnih autora o niškoj Tvrđavi, priče koje su nastajale na samim časovima kreativnog pisanja, kao i poeziju koju je pisao jedan od polaznika.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Randy Crawford
Za 1 minut

Come Into My Life

Randy Crawford
Rosenfeld
Za 5 minuta

Dangerous Woman

Rosenfeld
Jace Everett
Za 8 minuta

Bad Things

Jace Everett
Julia Michaels
Za 11 minut

All Your Exes

Julia Michaels
Aeroplane & Purple Disco Machine feat Aloe Blacc
Za 14 minuta

Counting on Me

Aeroplane & Purple Disco Machine feat Aloe Blacc

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend