Književnost

Jefimijin krug – simbol ženskog zajedništva i snage pisane reči

Foto: Sanja Đorđević, Društvo srpskih književnica
Zbornik proznih i poetskih dela "Jefimijin krug" čuva sećanje na prvu srpsku književnicu, ali istovremeno simbolizuje žesko zajedništvo. Autorke čiji su se radovi našli u Jefimijinom krugu okupile su se na poziv Društva srpskih književnica kako bi po prvi put u našoj savremenoj književnosti stvorile zajedničku knjigu sa ciljem osnaživanja žena od pera i međusobne podrške. Zbornik je dostupan u onlajn formatu, a promocija u Nišu se očekuje do kraja godine.

„Pokazale smo da udružene možemo mnogo, da podržimo i ohrabrimo kroz čitanje, pisanje i druženje na društvenim mrežama gde uglavnom prezentujemo svoje radove i gde se i rodila ideja o ovakvoj vrsti udruživanja“, objašnjava Milica Milenković, i sama književnica koja je priredila zbornik.

Sagovornica ističe da je na književnoj sceni prisutan mali broj žena, iako ih kako kaže iz kulise mnogo više i njihov predani rad i istinski talenat nisu predstavljeni na pravi način. „Činjenica je da nas ima mnogo i da je vreme da vrata književnosti budu širom otvorena za književnice. Jefimijin krug je mesto gde su mnoge autorke pronašle sebe, a lepa je vest da je već nekoliko njih na pragu objavljivanja svoje prve knjige, da neke autorke pripremaju svoje izbore iz poezije, zbirke priča“, priča ponosna Milica.

Ističe da društvo ženi odredilo ulogu rodom uslovljenu, ali je zaboravilo na važnu činjenicu- da umetnost ne poznaje pol. „Činjenica je da su se mnoge od nas u svom radu, u kretanjima kroz književnost, susrele sa raznim vrstama nipodaštavanja samo zato što su žene; mnoge autorke se tek u petoj ili šestoj deceniji života odlučuju da objave prve knjige iako celog života pišu i to jako dobro i kvalitetno  – sve ovo su zaista crvena svetla koja pokazuju da se nešto dešava u našoj književnosti i da je ženama potrebno ohrabrenje kako bi postale i zvanično književnice“, priča Milica.

Naziv zbornika, nije slučajno odabran, jer nosi snažnu simboliku i podseća da na žensku snagu, istrajnost i talenat. „Jefimija je prva srpska književnica i samim tim njeno ime nosi veliku snagu i simoličnu poruku o našoj ženskoj linijskoj povezanosti sa prošlošću. Ako smo nekada imale iza sebe jednu takvu ličnost, koja u srednjovekovnim prilikama autorizuje delo van ustaljenih kanona, onda je pitanje da li smo i zašto zaboravile koliko je značajnih žena stvaralo i stvara u književnost i koji su putevi i načini da ne raskidamo tu nit već da zaista dostignemo ravnopravnost u literaturi“, ističe sagovornica.

Svaka od književnica koja čini ovaj specifičan krug ima drugačiji literalni rukopis, a opet sve zajedno čine neraskidivu celinu. Teme koje nalazimo u poeziji i prozi zastupljenih autorki, objašnjava Milica, različite su po okvirima i motivima koji su javljaju u njima. Od porodičnih, ljubavnih, refleksivnih pesama i priča pa sve do vrlo angažovanih motivacijskih eseja i tekstova.

U Jefimijinom krugu možete pročitati pesme i priče: Ilinke Vuković, Dušice Ivanović, Milice Stević, Gordane Ilić, Nade Hadži Perić, Ruže Stojaković, Ljilje Anđelković, Željke Avrić, Zorice Baburski, Vere Radosavljević, Ljiljane Pavlović Ćirić, Sanje Petrović, Jovane Simić, Jelene Živković, Nataše Dimitrijević, Sanje Đorđević, Maje Radovanović, Marine Matić, Marije Krsmanović, Milice Radovančev, Bojane Radovanović, Vasilise Ilinčić i Jane Pavlović.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Maraqya
Za 1 minut

Biti S Tobom

Maraqya
Artan Lili
Za 5 minuta

Nije Svejedno

Artan Lili
Francoise Hardy
Za 9 minuta

Comment Te Dire Adieu

Francoise Hardy
B.J. Thomas
Za 11 minut

Raindrops Keep Fallin' on My Head

B.J. Thomas
Willow
Za 14 minuta

Curiousfurious

Willow

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend