Književnost

Jubilarno “Preobraženjsko pojanje” počinje u četvrtak

Foto: Pixabay
Deseti Festival književnog stvaralaštva na narodnom govoru "Preobraženjsko pojanje” održaće se u dvorištu Narodne biblioteke "Stevan Sremac" u četvrtak i petak 19. i 20. avgusta. Prvo veče biće posvećeno poeziji, a drugo prozi na dijalektu. Program počinje u 19h, a ulaz je slobodan.

“Mi smo institucija koja neguje sve vrednosti, a posebno tradicionalne”, kazala je Sonja Šuković, direktorka Narodne biblioteke “Stevan Sremac”. Prema njenim rečima značaj ovog festivala se ogleda u tome što promoviše govor na dijalektu.

Šuković nam je kazala da se za festival čulo i van granica naše zemlje, te se i BBC zainteresovao za njega.

“Ovaj kraj, Jugoistok Srbije je najbogatiji kada su u pitanju dijalekti. Vođeni tom idejom osnovali smo festival sa željom da ih sačuvam”,  kazala je Minja Ililo, organizatorka festivala. Ona je istakla da je posebno raduje što se svake godine na konkurs prijavi veliki broj autora koji pišu na dijalektu.

Autorima koji su se istakli na konkursu “Preobražensko pojanje” biće dodeljena priznanja “Reč Baštine” i “Slovo hvale i zahvale”. Ovogodišnji laureati nagrade “Reč baštine” su Mira Đermanović, u oblasti poezije i  Beka Mitić Risić u oblasti proze. Nagrada “Slovo hvale i zahvale” otišla je ruke Nataše Lečić i Dragana Simonovića.

Nagrada “Ranko Ranđelović” koja se dodeljuje za očuvanje maternjeg govora i književno stvaralaštvo na dijalektu  posthumno će biti dodeljena  idejnom tvorcu i osnivaču festivala, Miroslavu Mitkoviću. Nagradu će primiti porodica.

“Kod nas nema politike, nema crne hronike, samo lepe reči i zbog toga publika po završetku ovog festivala želi da ponovo dođe”, kazala je Biljana Stanojević ispred udruženja “Svetionik”.

Program će upotpuniti nastupi brojnih solista i grupa iz Niša. Posetioci će imati priliku da vide izložbu oslikanih lejki i kamenčića pesnikinje Slavke Vojinović iz Niša.

Organizatori manifestacije su: Društvo umetnika “Svetionik”, “Niški pesniči krug ” i “Javne manifestacije” u saradnji sa Narodnom bibliotekom “Stevan Sremac”.

Ulaz je slobodan, a broj mesta predviđen za ovu manifestaciju je oko 100.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 6 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 3 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 59 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 55 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend