Književnost

Knjiga za decu u kojoj je glavni junak muzički instrument

Neobičan crtani junak Baso rodio se iz pera autora Milana Srdanovića, a oživeo na stranicama knjige. Junak priče, stari kontrabas ogromnog iskustva, strpljiv, vredan i staložen, se počev od svoje fizionomije do životne priče veoma razlikuje od ostalih likova kakve srećemo, ali baš kao i ono nosi važnu po(r)uku da se uspeh u svetu muzike, ali i na bilo kom drugom životnom polju, postiže isključivo trudom i radom.

Tvorac ovog posve neobičnoj dečjeg junaka iza sebe ima nekoliko dela „Bass Bookvar“,“Bas Vežbanku i magazin “Basista”, koji su kako kaže posvećeni starijem uzrastu i onima koji su već pronašli svoj instrument.

„Kada sam objavio prvu knjigu, naziv ꜥBas bukvarꜥ je asocirao na najmlađi uzrast, iako je ta knjiga namenjena i starijim početnicima na bas gitari. U to neko vreme dobio sam i preporuku za knjigu od našeg legendarnog basiste Nenada Stefanovića Japanca koji je napisao: ꜥDa ne bude nesporazuma – ovaj bukvar nije dečija knjiga! Ovo je ozbiljan vodič za sve one koji žele da se upoznaju sa bas gitarom na ispravan, metodičan i sistematičan načinꜥ“, priča Milan kako se rodila ideja za knjigu i dodaje „to mi je dalo ideju da bi bilo zanimljivo obratiti se jednom knjigom namenski baš najmlađem uzrastu.“

Ilustrovana priča “BASO”, prati život istoimenog crtanog junaka  i prikazuje važnost kontrabasa i bas gitare kao sastavnog dela svakog ansambla i njihove uloge u orkestru. „Baso kao stari kontrabas ogromnog iskustva, strpljiv, vredan i staložen, se počev od svoje fizionomije do životne priče veoma razlikuje od ostalih dečijih junaka, ali naravno i deli neke osobine sa njima“, kaže autor i dodaje da knjiga ima za cilj da približi deci ovaj instrument i zainteresuje ih za muziku.

„Knjiga je osmišljena kako bi privukla pažnju dece i usmerila ih da se od ranog uzrasta upoznaju sa muzičkim instrumentima, različitim muzičkim stilovima i bogatim i zanimljivim svetom muzike, ali i nekim lepim i plemenitim osobinama kao što su velikodušnost, nesebičnost, izdržljivost, posvećenost“, priča sagovornik i dodaje da je nakon što je ispisao stranice došlo vreme da junak oživi, a za to se pobrinuo njegov prijatelj Ivan T. Milosavljević, ilustrator i muzičar.

Štampanje knjige i realizaciju projekta podržala je Lokalna Fondacija Niš i knjige će biti poklonjene bibliotekama osnovnih škola u Nišu, a projektom su predviđene i radionice za decu.

„Svim đacima prvacima iz grada biće omogućeno da prisustvuju besplatnoj radionici u organizaciji Studija za decu i roditelje “Musicorn” i muzičko-kreativnog studija “MusicLand” na kojoj će moći da se upoznaju sa muzičkim instrumentima sa željom da deca pokrenu sopstvene kreativne procese i razviju afinitete prema muzici i izvođenju muzike“, kaže autor i dodaje da će o terminu radionica javnost biti naknadno obaveštena.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Allen Stone
Za 0 minuta

Freedom

Allen Stone
Gorillaz
Za 4 minuta

Stylo (Ft. Mos Def & Bobby Womack)

Gorillaz
Ides of March
Za 8 minuta

Vehicle

Ides of March
Estelle feat. Kanye West
Za 11 minut

American Boy

Estelle feat. Kanye West
M People
Za 15 minuta

Search For The Hero

M People

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend