Književnost

Književno veče posvećeno Anđelku Krstiću, zaboravljenom piscu i kulturnom posleniku Stare Srbije

Foto: arhiva
U prostorijama Narodne blioteke „Stevan Sremac" u utorak 22. marta u 18 časova održaće se književno veče posvećeno Anđelku Krstiću, značajnom, a zaboravljenom piscu Stare Srbije.

O književnoj i kulturnoj misiji Anđelka Krstića govoriće istoričar književnosti prof. dr Goran Maksimović, proučavalac Srednjovekovne književnosti i stvaralaštva pisaca Stare Srbije prof. dr Dragiša Bojović, jedan od osnivača Kulturno-informativnog centra Srba u Makedoniji („SPONAˮ) i profesor Makedonske i južnoslovenske književnosti i srpskog jezika Milutin Stančić, autorka master rada o stvaralaštvu Anđelka Krstića msr Ljubinka Cekić i priređivač dela Anđelka Krstića za ediciju Matice srpske „Deset vekova srpske književnostiˮ doc. dr Mirjana Bojanić Ćirković.

Odlomke iz dela Anđelka Krstića kazivaće studenti Srbistike Filozofskog fakulteta u Nišu: Sofija Đorđević, Ivana Marinković i Jovan Đorđević. Program vodi Emilija Radmilović.

Anđelko Krstić (1871–1952) rođen je u Labuništu kraj Struge (današnja Severna Makedonija). U istoriji srpske književnosti jedan je od najznačajnijih pisaca Stare Srbije. Kao kulturni delatnik, zalagao se za otvaranje srpske škole u Makedoniji, i bio je jedan od prvih učitelja u Drimkolu. Borba za otvaranje srpske škole prikazana je u književnoumetničkom radu Anđelka Krstića u liku mladog daskala (učitelja) Dojčina (roman „Trajanˮ), novinskim člancima i književno-naučnom radu (memoarsko-autobiografskoj prozi „Sećanjaˮ).

Njegov životni put isprva je bio tipičan za tadašnji makedonski živalj u planinskim selima: i sam je jedno vreme, u ranom detinjstvu bio pečalbar u Beogradu. To vreme provedeno u Beogradu iskoristio je da završi učiteljsku školu pri Društvu „Svetog Saveˮ. Po povratku u Makedoniju, Krstić radi na afirmaciji pismenosti i kulture Srba u Makedoniji.

Na polju književnosti, Anđelko Krstić je značajan kao pripovedač (pripovetke „Pečalbarova ženaˮ, „Večito dužniˮ i dr.), romanopisac (delo „Trajanˮ), dramski pisac (delo „Zatočniciˮ), pesnik i autor memoarsko-autobiografske proze „Sećanjaˮ (u rukopisu „Naši predciˮ), koja omogućava značajne uvide u društveno-kulturnu, političku i književnu situaciju na prostorima Stare Srbije u prvoj polovini 20. veka.

Dobitnik je priznanja Akademije sedam umetnosti za celokupni književni rad (1934) i niza odlikovanja (Orden Svetog Save V stepena, Orden Jugoslovenske krune IV stepena i dr.).

Organizatori događaja su Narodna biblioteka „Stevan Sremacˮ i Departman za srbistiku Filozofskog fakulteta.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Doctor And the Madics
Za 0 minuta

Spirit in the Sky

Doctor And the Madics
Osvajaci
Za 3 minuta

Dusa Kad Izneveri

Osvajaci
Regata
Za 7 minuta

Andrea

Regata
Patti Smith Group
Za 11 minut

Because the Night

Patti Smith Group
Emerson, Lake & Palmer
Za 14 minuta

C'est La Vie

Emerson, Lake & Palmer

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend