Književnost Pozorište

Ljubica i Janko, junaci romana Vladimira Hadži Tančića pred najmlađom publikom na sceni

Foto: Niški kulturni centar
Promocija romana za decu "Ljubica i Janko protiv zlog hakerobnjaka Koda“, Vladimira Hadži Tančića biće održana u utorak 21. juna od 19 sati u Velikoj sali Niškog kulturnog centra. O knjizi će pored autora govoriti i profesorka dečije književnosti Danijela Kostadinović sa Filozofskog fakulteta u Nišu i Iva Petković, ilustratorka, dok će glumci Stefan Mladenović, Željka Stanković i Igor Ivanovski oživeti na sceni najzanimljivije delove iz romana.

Roman namenjen najmlađima pisan je po modelu klasične bajke,  ali je u skladu sa vremenom u kome je pisan, ali i publikom kojoj se obraća osavreemenjen elemntima klasične književnosti.

Foto: NKC

“Ovi likovi, iako žive u kraljevstvu kakvo deca inače zamišljaju, imaju telefone, računare, internet i ozbiljne probleme koje ima savremeni čovek. Dobro i zlo su se još jednom sukobili među koricama ove knjige, ali ta borba je nastavljena i nakon kraja romana, na stvarnim fejsbuk profilima junaka…”, navodi se u opisu knjige.

Pored pisca, o knjizi će govoriti i profesorka dečije književnosti Danijela Kostadinović sa Filozofskog fakulteta u Nišu i mlada Iva Petković koja je u trenutku kada je ilustrovala knjigu bila maturant Umetničke škole Niš. Domaćin promocije je urednik Jelena Popović, a ulaz je slobodan.

U želji da najmlađoj publici pruže poptuni doživljaj organizatori su došli na ideju da pojedine scene iz romana ožive, a taj zadadak su poverili glumcima. “Misleći na najmlađu publiku, kojoj je knjiga i namenjena, odlučili smo da junake romana oživimo na sceni, a najzanimljivije delove odigraće glumci Stefan Mladenović, Željka Stanković i Igor Ivanovski”, navode organizatori.

Vladimir Hadži-Tančić rođen je 1975. godine u Nišu. Završio je Učiteljski fakultet u Jagodini. Piše priče i objavljuje ih mnogim renomiranim časopisima. Dela su mu prevođena na nemački jezik. Nagrađivan je za kratku priču. Napisao je knjigu basni o zaštiti dece na internetu Basn@. “Ljubica i Janko protiv zlog hakerobnjaka Koda” prvi je njegov roman posvećen deci. Živi u Nišu i radi kao učitelj.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 16 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 19 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 23 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 27 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 31 minut

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend