Književnost

Majić: Rudnik se tiče naših skrivenih događanja koja mi generacijski krijemo

Roman "Rudnik" autora Miodraga Majića već samim naslovom intrigira čitaoce i navodi ih, kako kaže, pisac na pogrešan zaključak da je reč o takozvanom Crnom majdanu, dok je reč zapravo o njima samima. Rudnik kao takav, barem kada je o ovom delu reč, upotrebljen je kao metafora koja se odnosi na kopanje u našu unutrašnjost, koja kako kaže pisac, katkad ume da se obruši na nas same.

Majić ističe da je priču dugo u sebi nosio pre nego je zapisao na listu hartije. „Ovo je priča koja je dugo u meni boravila, a tiče se naših skrivenih, podzemnih ili kakvih god hoćete ispodpovršinskih događanja koja mi generacijski krijemo“, ističe pisac.

Iako nas naslov može navesti na pogrešan zaključak da roman govori o stvarnim događajima koji nisu ispričali do kraja, ili barem ne na način koji bi počivao na postulatima istine, autor ističe da rudnik krije mnogo dublje značenje.

„Tema rudnika je upotrebljena kao tema koja će se  poigrati sa čitaocem, koji će, verovatno, kao što značajan deo njih učini na prvu loptu, poverovati da je priča o „Rio Tintu”, o ovome što je na prvi pogled evidentno, a zapravo ih odvesti u potpuno drugom pravcu, da bi na taj način pokazala koliko se nama manipuliše“, objašnjava sagovornik.

Otuda je i sam junak ovog romana dobio kao zadatak da potraži taj Crni majdan, što je, kako kaže, drugi naziv za rudnik i otkrije istinu, pre svega o sebi. Međutim, problem Majićevog junaka, ili se barem nama sa ove distance gledano tako samo pričinjava, je taj što je smešten u sanatorijum, te je otuda i osuđen da se u njegovu ličnu istinu, toliko drugačiju od one ustaljene, koju nam prikazuje društvo, ne veruje.

„Rudnik je ovde metaforički kopanje u našu unutrašnjost, u našu glavu. Ne mora da nam se obruši na glavu. Može da nam se obruši to što iskopamo iz sopstvene nutrine, ne samo ulazak u rudnik kao jamu, nego i ulazak u nas same i ispitivanje koliko smo spremni da priznamo“, navodi Majić.

Na pitanje da li su svi oni čija se istina razlikuje od zvanične, osuđeni na sudbinu junaka njegovog romana, Majić ističe da je istina negde tamo, a da od nas samih zavisi kako ćemo je interpretirati.

„Mislim da je većina nas u nekoj vrsti ludnice u ovom vremenu, samo što nam to nisu objasnili ili mi još nismo shvatili. Tako da je glavni junak sad, u zavisnosti od toga kako ćete ga prihvatiti, ili jedan od nas ili jedan od autsajdera. Ako prihvatite da je jedan od autsajdera, onda ćete biti uvereni da vi niste u ludnici, a ja vas uveravam da jeste“, zaključuje sagovornik.

Miodrag Majić pisac i sudija Apelacionog suda u Beogradu objavio je do sada tri roman „Deca zla“, „Ostvro pelikana“ i „Rudnik“ koji ne prestaju da intrigiraju čitaoce, kako bi sam autor kazao, upravo zbog tema o kojima se ne govori javno, ili barem ne trasparentno.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Kelis & Cee Lo
Za 1 minut

Lil Star

Kelis & Cee Lo
Bobby Blue Bland
Za 5 minuta

Ain't No Love in the Heart of the City

Bobby Blue Bland
Boa
Za 9 minuta

Milion

Boa
Detour
Za 12 minuta

Plesem Sama

Detour
Sandra
Za 16 minuta

Maria Magdalena

Sandra

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend