Književnost

Marija Maja D. Nedeljković: bajke nas uče pravim vrednostima

U studiju City Smart radija ugostili smo književnicu Mariju Maju D. Nedeljković, a povod gostovanja bila je knjiga "Četiri Carigradske bajke", namenjne odraslima. Prema njenim rečima bajke nas uče najvišim vrednostima kojima nikada neće proći moda, a odrasli su ponekad, skloni zaboravu.

Vrelo inspiracije književnica je pronašla u jednom kako je kazala bajkovitom gradu, čija lepota proizilazi iz njegove burne istorije, zapisane u svakom kamenu. “Napisala sam četiri bajke, ali Carigrad se u njima ne pojavljuje doslovno”ispričala je autorka. Napominje da ništa u ovoj knjizi nije slučajno. Te, da iako se čitaocu učini da se književnica, naizgled poigrava sa vremenima i istorijskim dođajima to nikako nije slučajno.

Nedeljkovićeva nam je ispičala jednu anegdotu vezanu za treću bajku koja je krunisala čitavu knjigu. “Kada stvarate vi otvarate mistično i neke kapije vremena. Meni se to desilo. Ja sam se samo mesec dana po završetku pisanja knjige, našla na mestu gde sam postavila svog glavnog junaka, koji piše jedno pismo, koje će kasnije razrešiti jednu misterioznu gotovo detektivsku priču. Put me je sasvim slučajno naneo u jedan hotel ovde u Srbiji, tu me je glavom i bradom dočekao junak iz priče koga sam opisala. Pomislila sam: moja bajka je oživela, a kako su slučajnosti nastavile da se nižu, uverila sam se da ništa nije slučajn,” kazala je sa zagonetnim osmehom književnica.

Na pitanje novinarke da li su bajke namenjene samo deci. Odgovara da su bajke potrebne svima. Deci da ih nauče vrlinama, a odraslima da ih podsete na prave vrednosti. “Bajke su neophodne, ako hoćemo da vaspitamo jednog stabilnog, ozbiljnog, odgovornog, poštenog, sposobnog, požrtvovanog, onog koji će umeti da voli, da se bori za pravdu, koji će biti obdaren vrlinama, čovek. U bajkama postoji nešto što se zaboravlja, a to je oštra demarkaciona linija između dobra i zla.”

Napominje da naše savremeno doba briše polako tu granicu i čini da zlo ulazi u dobro i da dobro ulazi u zlo. “Međutim, oni su odvojeni i dete to treba da nauči na početku. Kako će se ono docnije kao čovek opredeljivati  stvar je njegove slobodne volje. Ali bajke su neophodne da bi dete naučilo osnovnu lekciju, a to je da na ovom svetu postoji dobro i postoji zlo. Postoji smisao življenja, a on se sastoji u tome da izabremo one ultimativne vrednosti: ljubav, slobodu, pravdu i dobrotu”, ističe.

Ona je kazala da će se knjiga uskoro naći u svim knjižarama širom zemlje, a da će promocije biti održane na leto ukoliko to epidemiološka situcija dozvoli. Čitaocima poručuje  da iako se svaka od ove četiri bajke može čitati odvojeno, one čine neraskidivu celinu, te neka ih tako i posmatraju. I što je najvažnije nikada da ne zaborave da su bajke potrebne svima onima koji žele da sačuvaju magiju detinjstva u sebi.

Jelena Jocić

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

  • ИЗУЗЕТНА КЊИГА “ЧЕТИРИ ЦАРИГРАДСКЕ БАЈКЕ” АУТОРА МАРИЈЕ МАЈЕ Д. НЕДЕЉКОВИЋ, ЈОШ ЈЕДНА У НИЗУ…. ЧЕСТИТКЕ НИШКОМ РАДИЈУ “CITY SMART” И ЊИХОВОЈ ИЗУЗЕТНОЈ НОВИНАРКИ ЈЕЛЕНИ ЈОЦИЋ КОЈА УМЕ ДА ПРАТИ ВРЕДНА КУЛТУРНА ДЕШАВАЊА.

Trenutno na radiju

Tom Jones
Za 1 minut

Never Tear Us Apart

Tom Jones
Walk Off the Earth
Za 4 minuta

How it Is

Walk Off the Earth
Jehro
Za 7 minuta

Continuando

Jehro
Erik Hassle
Za 10 minuta

No Words

Erik Hassle
Adele
Za 14 minuta

Set Fire to the Rain

Adele

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend