Književnost

Međunarodno priznanje “Zlatni zmaj” za doprinos razvoju fantastične književnosti Branislavu Jankoviću

Foto: arhiva City Smart
Niški književnik Branislav Janković ovogodišnji je dobitnik međunarodnog priznanja "Zlatni zmaj" za doprinos razvoju fantastične književnosti. Priznanje će mu biti uručeno na jubilarnom desetom REFESTICON-u, u Bijelom Polju u subotu 25. juna od 19.30 časova u Kući Rista Ratkovića.

U saopštenju žirija se navodi da je Branislav Janković, pisac iz Niša, tokom prethodnih godina dao izuzetan doprinos razvoju fantastične književnosti kroz književno stvaralaštvo, uredničku i izdavačku delatnost.

Ovogodišnji laureat iza koga su osam romana, zbirka priča i zbirka poezije, kao i više radio drama i pozorišnih predstava, ističe da mu priznanje itetako znači pre svega jer se odnosi na njegovo celokupno stvaralaštvo.

“Nagrada znači svakom piscu. Uopšte svakom čoveku neka nagrada znači pogotovo ako je dobije za ono što radi, za ono što voli i samim time pokazuje koliko je uspeha u tome, koliko je posvećen i koliko voli to što radi”, kaže književnik i dodaje da je fantastika kao žanr sve popularnija kod čitalaca čije zanimanje za folklornu fanstastiku iz godine u godinu sve više raste.

“Polako počinjemo da shvatamo da nije  naša istorija krenula od hrišćanstva, niti od Nemanjića. Bilo je ovde Srba  i pre njih i ti ljudi su imali neku veru, mitologiju i svoje bogove koje su poštovali”, kaže Janković i dodaje da se interesovanje čitalaca za štivo zasnovano na mitologiji, može tumačiti  i kao povratak onom praiskonskom izvoru iz koga svi potičemo.

Pored Jankovića, nagrađena je i Vanja Kranjčević organizatorka SFeraKona iz Hrvatske koja je dobila priznanje “Zlatni zmaj” za doprinos razvoju fantastične književnosti u regionu. Nagrade će ovogodošnjim laureatima biti uručene 25. juna, predzadnjeg dana festivala.

Jubilarno izdanje jedinog festivala ove vrste u Crnoj Gori održava se od 23. do 26. juna u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju. Organizator je Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Bijelo Polje.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 34 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 31 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 27 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 23 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend