Književnost Putovanja

Mesto gde su nastali “Znakovi pored puta” – kuća nobelovca Ive Andrića u Herceg Novom

Prošetate li zavojitim ulicama grada na Jadranu zapazićete jednu belu kuću sa ogromnim vrtom. Možda ćete samo proći pokraj nje i ne sluteći da je baš u toj kući boravio Ivo Andrić sa suprugom Milicom i da je baš na tom mestu pisao "Znakove pored puta". Zato, kad sledeći put posetite Herceg Novi obiđite Andrićevu zaostavštinu i poslušajte priču o godinama koje je proveo na moru.

Mnogi ne znaju da je Ivo Andrić imao kuću u Herceg Novom. Istorija veli da je to jedina kuća koju je Andrić u životu izgradio. I ne bi ona bila ni po čemu posebna, da baš na ovom mestu nisu nastali “Znakovi pored puta” i da kao što to sa znakovima i biva, ona mnoga značenja, našem nobelovcu dragocena.

Andrić je u ovoj kući živeo sa suprugom Milicom Babić od 1963. do 1968. godine, do njene smrti.  Kako su nastali “Znakovi pored puta” i kako ga je put naneo u Herceg Novi za City Smart radio ispričao je Tihomir Konjević, kustos koji se brine o Andrićevoj zaostavštini.

Milica i Ivo su u kući živeli pet godina, a sudeći po fotografijama iz tog perioda u njoj su bili srećni. Nakon Miličine smrti 1968. godine Andrić se vratio za Beograd, a kuća je pripala njenoj sestri, nakon čega je menjala vlasnike i funkcije, da bi od nedavno bila otvorena za posetioce.

“Andriću se grad svideo još 50-ih godina prošlog vijeka. Bio je čest gost hotela Boka smeštenom u centru grada, a kada je Milica obolela od artritisa lekari su predložili mesto na moru sa blagom klimom, te se naš nobelovac nije dvoumio”, započinje priču Tihomir.

Deo novca od Nobelove nagrade pisac je poklonio biblioteci u Bosni, a jedan manji deo iskoristio da izgradi kuću na moru. Kuću je projektovao lokalni slikar i arhitekta, Vojislav Đokić.

Zanimljivo je da je naš pisac bio strastveni baštovan, te je gajio preko 50 vrsta raznog bilja. “Sadio je 51 biljnu vrstu, od čega 12 vrta povrća, aromatično, začinsko i ukrasno bilje. Taj vrt je tada bio prava botanička bašta. Mi smo obnovili njegov vrt i posadili  70 odsto ukrasnih biljki i cveća koje je Andrić gajio”, kaže kustos.

“Andrić je voleo”, otkriva Tihomir, “da provodi vreme sa lokalnim stanovništvom, čije priče je rado slušao, a potom zapisivao.” Često je bio viđan u društvu alasa koji su mu uz čašu rakije i pokoji morski zalogaj otkrivali tajne pučine.

Kustos nam je u razgovoru otkrio da je uvek bio elegantno obučen i da gotovo nikad nije skidao odelo, te su se neki njegovi savremenici  šalili da je “Andrić i sa sobom na Vi”.

On nam je ispričao da su česti gosti Andrićeve vile bili su naši poznati književnici, te je zov mora ovde doveo Desanku Maksimović, Stevana Raičkovića, Branka Ćopića.

Tihomir otkriva da je čest i rado viđen gost bila Gun Begman, supruga režisera Ingmara Bergmana koja je Andrićeva dela prevodila na švedski jezik.

Kada je Milica preminula  1968. godine, Andrić je napustio Herceg Novi i nikada se više ni vratio. Sa sobom je poneo ličnu biblioteku i dve slike Voja Stanića, a kuću poklonio njenoj sestri, Danki Zajceg.

Kuća čuva sećanje na dane sreće i blagostanja, ali originalni nameštaj nije sačuvan do današnjih dana, sem Miličinog stilskog ogledala koji je jedini originalni komad iz tog perioda.

Tihomir otkriva da su stupili u kontakt sa Miličinim sestrićem i ušli u trag ličnim stvarima našeg nobelovca, te bi njegovo naliv pero, pisma i rukopisi pisani u gradu na Jadranu, uskoro mogli biti deo postavke.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Spanky Wilson & the Quantic Soul Orchestra
Za 2 minuta

Don't Joke With the Hungry Man

Spanky Wilson & the Quantic Soul Orchestra
Madcon
Za 5 minuta

Dont Worry feat. Ray Dalton

Madcon
Diana Brown & Barrie K Sharpe
Za 9 minuta

The Masterplan

Diana Brown & Barrie K Sharpe
Frankie Valli
Za 13 minuta

Grease

Frankie Valli
Paul Simon
Za 16 minuta

Graceland

Paul Simon

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend