Književnost Otvoreni radio za otvoreno društvo

Minja Marđonović: Put saznanja je put ljubavi

U studiju City Smart radija ugostili smo književnicu Minju Marđonović. Povod gostovanja bila je promocija njenog romana prvenca "Jefimija žena koja čeka", kojim se autorka predstavila niškoj publici na Art Femine festivalu. Prema rečima književnice roman otvara neka važna lično politička pitanja koja je pokušala da prevede na mirko svet sasvim obične žene sa kojom se svaka čitateljka može identifikovati.

Autorka ističe da je radnja romana smeštena u Indoneziji, gde je i sama  provela nekoliko meseci. “Kažu da u životu ništa nije slučajno, pa tako ni moj put.” Bali ili “Ostvo bogova” kako ga nazivaju satkano od različitosti koja me je ispirisala: prirodne lepote s jedne i ružnoća društva, patrijarhalnog i nasilnog, s druge strane”, priča sagovornica.

Ističe da je put na daleko tropsko ostrvo za nju predstavljao put saznanja, kao i za njenu junakinju potom. “Jefimija  traga za sobom i za onim za čim svi mi tragamo – ljubavlju”, kazala je autorka zagonetno. Dodaje da bismo voleli druge najpre moramo da naučimo da volimo sebe, a to ćemo moći tek kada se otvorimo za nova iskustva.

Otkrila nam je da joj često postavljaju pitanje ko je zapravo Jefimija. Odgovara da je ona svaka od nas po malo i da se svaka žena može pronaći u liku glavne junakinje. “Bilo mi je važno da se svaka žena, na bilo koji način u bilo kom segmentu tog ostrvskog Jefimijinog života identifikuje, da kaže razumem je. Mene je ovako bolelo, ja sam ovako patila, volela, radovala se, osećala”, priča autorka.

Dodaje da je na putovanje sa Jefimijom i sama krenula i da je usput  spoznala neki drugi svet i puno naučila o njemu. Ističe da onaj ko prelista stranice knjige i susretne se sa Jefimijim životom, ne može ostati ravnodušan. Napominje da su njena publika uglavnom žene, ali da knjigu čitaju i muškarci, te da je važno da je i oni pročitaju jer kroz nju mogu otkriti druge perspektive.

Autorka nam je otkrila da će se putešestvije glavne junakinje nastaviti, ako ne turističke, ono bar životne.  “Jefimija kao i svi mi učimo, rastemo i sazrevamo. Njen put rasta i saznanja još uvek nije završen, te će čitateljke i čitaoci  zajedno sa njom okriti neke nove svetove, perspektive i tajne”, obećava književnica.

“Otvoreni radio za otvoreno društvo” se realizuje u okviru projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Parcels
Za 1 minut

Somethinggreater

Parcels
Franz Ferdinand
Za 4 minuta

Always Ascending

Franz Ferdinand
Lussi in the Sky
Za 8 minuta

Whole Lotta Love

Lussi in the Sky
Kelis
Za 11 minut

Perfect Day

Kelis
Melissa Eridge
Za 14 minuta

Like Way I Do

Melissa Eridge

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend