Književnost

Nagrada “Branko Mijlković” za zbirku “Autohipnoza” Đorđu Despiću

Foto: NKC
Đorđe Despić je dobitnik 51. nagrade "Branko Miljković“ za zbirku poezije "Autohipnoza“. Nagrada će biti uručena na svečanosti u Gradskoj kući tokom aprila ili maja meseca.

“Motivisana terapeutskim postupkom lečenja sebe kao drugog, upravljanja svesnim mentalnim procesima kako bi se došlo do onih podsvesnih i unutar mreže sećanja duboko skrivenih detalja, zbirka Autohipnoza Đorđa Despića oblikovana je kao koherentna celina u kojoj se otkriva autor zrele pesničke imaginacije i poetičke intencije“, navodi se u obrazloženju žirija.

Žiri su činili: Jelena Mladenović, Petar Matovićai Miodrag Raičević.

Đorđe Despić, rođen u Užicu 1968. godine, piše studije, eseje, kritike, poeziju. Doktorirao je na Odseku za srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde radi kao vanredni profesor. Objavio je i zbirku “Pesme i drugi ožiljci“ za koju je dobio nagradu “Miloš Crnjanski“. Autor je više stručnih studija.

Podsetimo, nagrada Branko Miljković jedna od najprestižnijih nagrada za književnost u Srbiji. Dodeljuje se za najbolju zbirku poezije objavljenu u prethodnoj godini i sastoji se od statuete, plakete i novčanog iznosa.

Nagradu je osnovala Skupština Grada 1971. godine a dodeljuje se svake godine u organizaciji Niškog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Grada Niša i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade je Vladimir Kopicl.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 31 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 28 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 24 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 20 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend