Književnost

Nagrada “Maleni cvet” Zlatku Vasiću za knjigu “Šušššti ševar”

Foto: NKC
Književna nagrada "Maleni cvet" koja se dodeljuje za najbolju knjigu za decu i mlade napisanu u prethodnoj godini pripala je Zlatku Vasiću za delo "Šušššti ševar", saopštili su iz Niškog kulturnog centra.

Žiri u sastavu: dr Dušica Potić, profesor književnosti za decu i književni kritičar  Dragana Pešić Glavašević, profesor književnosti i bibliotekar i Dejan Aleksić, pesnik i urednik  jednoglasno je doneo odluku da se nagrada dodeli Zlatku Vasiću za knjigu “Šušššti ševar“ u izdanju “Kretivnog centra”.

Ono što je izdvojilo ovogodišenjeg lauerata od čak 46 dela koliko ih je stiglo na konkurs jesu “poetika igre i vanredni  pesnički jezik”.

“Šušššti ševar je roman koji potvrđuje piščeve dominantne odlike, a kao svoju osobenost izdvaja poigravanje žanrovima i njihovim klišeima. Na taj način iskoračuje iz klasične fantastičke književnosti ka aktuelnim poetičkim tendencijama, zadržavajući težnju ka dobro ispričanoj priči, koliko i dečju imaginaciju, humor i afirmativni pogled na svet”, navodi se u obrazloženju žirija.

Zlatko Vasić je rođen 1973. godine u Apatinu. Piše poeziju i prozu za decu i odrasle. Radovi su mu  objavljeni u preko četrdeset književnih časopisa, novina, zbornika i biltena.

Objavio je dve zbirke pesama: “Užasnuti hor” i “Večera sa ženom koja gubi moje stvari”, roman “Vojska oblaka i soli”, kao i romane za decu “Čudesno putovanje”, “Šumski derbi”, “Jedrenjak u kukuruzu” i  “Šušššti ševar”. Dobitnik je brojnih književnih nagrada.

Nagradu “Maleni cvet” dodeljuje Grad Niš , a realizuje Niški kulturni centar. Sastoji se od povelje i novčanog iznosa i ove godine će biti dodeljena po šesti put. Svečana dodela nagrada biće upriličena tokom juna meseca u Gradskoj kući.

Ovo prestižno priznanje ranijih godina su dobili: Peđa Trajković, Gordana Maletić, Rade Tanasijević, Sonja Ćirić, Dejan Aleksić,  Srđan Tešin i Aleksandra Jovanović.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 50 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 47 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 43 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 39 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend