Književnost

Nagrada „Ramonda serbika“ akademiku Goranu Petroviću

Foto: NKC
Akademik Goran Petrović ovogodišnji je dobitnik nagrade "Ramonda serbika" za višegodišnje stvaralaštvo koje je ostavilo poseban pečat u istoriji savremene književnosti. Nagrada će mu biti uručena na otvaranju 31. Književne kolonije "Sićevo" u prvoj polovini septembra.

Žiri u sastavu Ljubivoje Ršumović, prošlogodišnji laureat, Dejan Stojiljković i Dalibor Popović Pop doneo  je odluku da se prestižna književna nagrada dodeli akademiku Petroviću.

„Akademik Goran Petrović spada u red naših najboljih savremenih pisaca, njegov opus predstavlja jedan od najznačajnijih doprinosa savremenoj domaćoj prozi. Pisac modernog senzibiliteta, izvanrednog stila i živog jezika, nagrađivan, čitan i prevođen na više od četrdeset svetskih jezika, Petrović je autor bar dva klasika savremene srpske književnosti, a to su romani „Opsada crkve Svetog Spasa“ i „Sitničarnica kod srećne ruke“ kao i niza izvanrednih proznih ostvarenja“, navodi se u obrazloženju žirija.

Petrović  je rođen u Kraljevu 1961. godine. Napisao je veliki broj dela, a romani i priče objavljeni su mu u preko sto izdanja, od čega pedeset u prevodu na francuski, ruski, španski, nemački, italijanski, bugarski, slovenački, poljski, ukrajinski, makedonski, engleski, mađarski, češki, slovački, grčki, holandski i persijski jezik.

Nagrada će ovogodišnjem dobitniku biti uručana na svečanosti povodom otvaranja 31. međunarodne Književne kolonije Sićevo, koja se održava od 13. do 18. septembra pod pokroviteljstvom Grada Niša i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Podsetimo, međunarodna književna kolonija „Sićevo“  najstarija je takva književna manifestacija u ovom delu Evrope. Njen osnivač je dr Mihajlo Ignjatović, nekadašnji niški pisac i književni prevodilac, a utemeljivači Kulturno prosvetna zajednica i Društvo književnika Niša. Kolonija se od 1991. održava svake godine polovinom septembra u Sićevu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Anastacia
Za 3 minuta

Paid My Dues

Anastacia
Mai Tai
Za 6 minuta

Am I Losing You Forever

Mai Tai
Juanes
Za 12 minuta

La Verdad

Juanes
Big Mountain
Za 15 minuta

Baby I Love Your Way

Big Mountain
Denis & Denis
Za 19 minuta

Soba 23

Denis & Denis

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend