Književnost

Nagrada „Ramonda serbika“ akademiku Goranu Petroviću

Foto: NKC
Akademik Goran Petrović ovogodišnji je dobitnik nagrade "Ramonda serbika" za višegodišnje stvaralaštvo koje je ostavilo poseban pečat u istoriji savremene književnosti. Nagrada će mu biti uručena na otvaranju 31. Književne kolonije "Sićevo" u prvoj polovini septembra.

Žiri u sastavu Ljubivoje Ršumović, prošlogodišnji laureat, Dejan Stojiljković i Dalibor Popović Pop doneo  je odluku da se prestižna književna nagrada dodeli akademiku Petroviću.

„Akademik Goran Petrović spada u red naših najboljih savremenih pisaca, njegov opus predstavlja jedan od najznačajnijih doprinosa savremenoj domaćoj prozi. Pisac modernog senzibiliteta, izvanrednog stila i živog jezika, nagrađivan, čitan i prevođen na više od četrdeset svetskih jezika, Petrović je autor bar dva klasika savremene srpske književnosti, a to su romani „Opsada crkve Svetog Spasa“ i „Sitničarnica kod srećne ruke“ kao i niza izvanrednih proznih ostvarenja“, navodi se u obrazloženju žirija.

Petrović  je rođen u Kraljevu 1961. godine. Napisao je veliki broj dela, a romani i priče objavljeni su mu u preko sto izdanja, od čega pedeset u prevodu na francuski, ruski, španski, nemački, italijanski, bugarski, slovenački, poljski, ukrajinski, makedonski, engleski, mađarski, češki, slovački, grčki, holandski i persijski jezik.

Nagrada će ovogodišnjem dobitniku biti uručana na svečanosti povodom otvaranja 31. međunarodne Književne kolonije Sićevo, koja se održava od 13. do 18. septembra pod pokroviteljstvom Grada Niša i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Podsetimo, međunarodna književna kolonija „Sićevo“  najstarija je takva književna manifestacija u ovom delu Evrope. Njen osnivač je dr Mihajlo Ignjatović, nekadašnji niški pisac i književni prevodilac, a utemeljivači Kulturno prosvetna zajednica i Društvo književnika Niša. Kolonija se od 1991. održava svake godine polovinom septembra u Sićevu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Jet
Za 2 minuta

Are You Gonna Be My Girl

Jet
Faith No More
Za 5 minuta

Easy

Faith No More
Platters
Za 8 minuta

The Great Pretender

Platters
Robert Gray
Za 11 minut

Just a Loser

Robert Gray
Kanda Kodza I Nebojsa
Za 15 minuta

Kafane I Rokenrol

Kanda Kodza I Nebojsa

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend