Književnost

Naturalističko razgrtanje stvarnosti u zbirci priča “Svedok svojih opomena”

Zbirka priča "Svedok svojih opomena", autora Dušana Stojmenovića predstavljena je niškoj publici u klubu "Labeerint", a ono što se nametnulo kao najupečatljiviji utisak sa književne večeri je da pisac zadire duboko u ponor stvarnosti i nagna nas da se zagledamo u ona ne tako lepa lica života.

O knjizi su pored autora govorili i Dragan Ognjanović, pisac i direktor Narodne biblioteke “Rade Drainac” u Prokuplju, doc. dr Mirjana Bojanić Ćirković profesorka na Filozofskom fakultetu u Nišu i članica uredništva književnog časopisa “Bez limita” Filozofskog fakulteta, kao i  Dejan Sklizović, urednik portala Autostoperski vodič kroz fanstastiku.

Autor zbirke priča Dušan Stojmenović, po vokaciji sociolog,  ističe da nije teško pisati o antiutopiji ako živite u jednoj. Dovoljno je kako kaže autor da samo pažljivo posmatrate prilike koje nas okružuju: “Odservacija svakodnevice od drakstora, prosvete, rijaliija čiji učesnici nisu samo oni koje viđamo na ekranu, već i oni sa druge strane ekrana, odnosno mi sami koji nemo pristajemo na ono što nam se nameće, preko politike, lažne stvarnosti i idola”

S toga se ova knjiga može i mora posmatrati ne samo kao dnevnik naše svakodnevice već kako joj i sam naslov kaže neka vrsta opomene. “Dušan u ovoj zbirci naturaslitički razgrće stvarnosti i pokazuje kakva ona zaista jeste. Autor kritikuje lažnu inteleaktualnu elitu i čitaoca navodi na trag, ali mu ne nameće zaključke već mu dozvoljava da ih sam otkrije”, navodi dr Mirajana Bojanić Ćirković.

O simbolici skrivenoj u knjizi, koje su na autoru da ih otkrije govorio je i Dragan Ognjanović: “Treba istaći da je Dušan dobrim delom svojih priča posezao sa lajmotivskim mestima koja pojačavaju utiske i nejasne momente; prepliću se stvarni život i snovi i kroz te snove se zapravo klupko života i odvotava”, kaže Ognjanović i dodaje da svaka od priča čitaoca uvlači u svet književnosti, ne on listajući stranicu za stranicom stiže do samog kraja, ali ne knjige već i samospoznaje.

Dušan Stojmenović rođen je u Smederevskoj Palanci 1980. godine, ali je veći deo života proveo u Nišu gde i danas živi. Diplomirao je sociologiju, a masterirao na pedagogogiji na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu.  Autor je brojnih priča, od kojih su sem u zbirci mnoge našle dom u renominarim književnim časopisima. Ovo je njegova prva knjiga.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 16 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 13 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 9 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 5 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend