Književnost

Nenad Teofilović dobitnik nagrade “Stevan Sremac” za delo “Fraktura”

Foto: NKC
Književna nagrada "Stevan Sremac" za najbolju proznu knjigu u 2020. godini pripala je književniku iz Beograda, Nenadu Teofiloviću za roman "Fraktura“ u izdanju "Derete“ iz Beograda. Nagrada će mu biti uručena tokom novembra.

Žiri u sastavu: Dr Jasmina Ahmetagić (predsednica) i Vule Žurić i Prof. Dr Dejan Milutinović (članovi), doneo je odluku da Nagradu “Stevan Sremac“ za najbolju proznu knjigu u 2020. godini dodeli književniku iz Beograda Nenadu Teofiloviću za roman “Fraktura“ u izdanju “Derete“ iz Beograda, saopštili su iz Niškog kulturnog centra.

“Uspostavljajući dijalog sa “Zapisima iz podzemlja” F. M. Dostojevskog, Nenad Teofilović u romanu “Fraktura” preispituje egzistencijalni položaj savremenog čoveka, mogućnosti i preduslove njegove slobode, markirajući epohalne promene modernog sveta koje su čoveka pretvorile u objekat”, navodi se u obrazloženju.

Foto: NKC

Žiri je  odlučivao između dve knjige koje su se našle u užem izboru – “Epizodisti i junaci“ Vladislave Vojnović i Fraktura“ Nenada Teofilovića. Većinom glasova odlučeno je da je ovogodišnji dobitnik nagrade bude Teofilović.

Za nagradu je stiglo 69 proznih dela, a u najužem izboru našla su i dela “Kontraendorfin”, Svetislava Basare, “Sloboda govora”, Vladana Matijevića i “Zamalek” Dejana Tijaga Stankovića.

Nagradu “Stevan Sremac“ dodeljuje Grad Niš uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Program nagrade realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

Nagrada će dobitniku biti uručena tokom trajanja manifestacije “Dani Stevana Sremca“ koja se održava u Nišu svakog novembra.

Nenad Teofilović (1963, Čačak) objavio je zbirku priča “Snovi i senke” (Geopoetika, 1998, Nagrada “Isidorijana“), kao i romane “Klopka” (autorsko izdanje, 2002, Nagrada “Branko Ćopić“), “Vrteška” (Dereta, 2008, Nagrada “Deretina knjiga godine“) i “Fraktura” (Dereta, 2020), a po romanu “Klopka” snimljen je istoimeni film (2007). Živi i radi u Beogradu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Michael Mcdonald
Za 0 minuta

Reach Out, I'll Be Re

Michael Mcdonald
Angie Stone
Za 4 minuta

Life Story

Angie Stone
Crazy And the Brains
Za 8 minuta

Punk Rocker

Crazy And the Brains
Alexander Oscar
Za 11 minut

One More Dance

Alexander Oscar
Rosenfeld
Za 14 minuta

Dangerous Woman

Rosenfeld

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend