Književnost

Nenadu Teofiloviću uručena nagrada “Stevan Sremac”

Foto: L. Stanisavljević
Nagrada "Stevan Sremac"za najbolju proznu knjigu u prethodnoj godini, uručena je književniku Nenadu Teofiloviću za roman "Fraktura", na svečanoj dodeli u Gradskoj kući.

Žiri u sastavu: Dr Jasmina Ahmetagić, i Vule Žurić i prof. dr Dejan Milutinović , doneo je odluku da Nagradu “Stevan Sremac“ za najbolju proznu knjigu u 2020. godini dodeli književniku iz Beograda, Nenadu Teofiloviću za roman “Fraktura“ u izdanju “Derete“.

“Uspostavljajući dijalog sa “Zapisima iz podzemlja” F. M. Dostojevskog, Nenad Teofilović u romanu “Fraktura” preispituje egzistencijalni položaj savremenog čoveka, mogućnosti i preduslove njegove slobode, markirajući epohalne promene modernog sveta koje su čoveka pretvorile u objekat”, naveo je žiri u obrazloženju.

Teofilović je kazao da je velika čast dobiti nagradu koja nosi ime našeg znamenitog književnika. “Svrha nagrade nije samo u tome da ukaže na nova dela, nego i da ispoštuje kontinuitet svemu što mu joj je prethodilo”, istakao je književnik i dodao da je ovo značajno priznanje za njegov rad.

Nagradu “Stevan Sremac“ dodeljuje Grad Niš uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Program nagrade realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

Nenad Teofilović (1963, Čačak) objavio je zbirku priča “Snovi i senke” (Geopoetika, 1998, Nagrada “Isidorijana“), kao i romane “Klopka” (autorsko izdanje, 2002, Nagrada “Branko Ćopić“), “Vrteška” (Dereta, 2008, Nagrada “Deretina knjiga godine“) i “Fraktura” (Dereta, 2020), a po romanu “Klopka” snimljen je istoimeni film (2007). Živi i radi u Beogradu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 3 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 59 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 56 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 52 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend