Književnost

Nenadu Teofiloviću uručena nagrada “Stevan Sremac”

Foto: L. Stanisavljević
Nagrada "Stevan Sremac"za najbolju proznu knjigu u prethodnoj godini, uručena je književniku Nenadu Teofiloviću za roman "Fraktura", na svečanoj dodeli u Gradskoj kući.

Žiri u sastavu: Dr Jasmina Ahmetagić, i Vule Žurić i prof. dr Dejan Milutinović , doneo je odluku da Nagradu “Stevan Sremac“ za najbolju proznu knjigu u 2020. godini dodeli književniku iz Beograda, Nenadu Teofiloviću za roman “Fraktura“ u izdanju “Derete“.

“Uspostavljajući dijalog sa “Zapisima iz podzemlja” F. M. Dostojevskog, Nenad Teofilović u romanu “Fraktura” preispituje egzistencijalni položaj savremenog čoveka, mogućnosti i preduslove njegove slobode, markirajući epohalne promene modernog sveta koje su čoveka pretvorile u objekat”, naveo je žiri u obrazloženju.

Teofilović je kazao da je velika čast dobiti nagradu koja nosi ime našeg znamenitog književnika. “Svrha nagrade nije samo u tome da ukaže na nova dela, nego i da ispoštuje kontinuitet svemu što mu joj je prethodilo”, istakao je književnik i dodao da je ovo značajno priznanje za njegov rad.

Nagradu “Stevan Sremac“ dodeljuje Grad Niš uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Program nagrade realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

Nenad Teofilović (1963, Čačak) objavio je zbirku priča “Snovi i senke” (Geopoetika, 1998, Nagrada “Isidorijana“), kao i romane “Klopka” (autorsko izdanje, 2002, Nagrada “Branko Ćopić“), “Vrteška” (Dereta, 2008, Nagrada “Deretina knjiga godine“) i “Fraktura” (Dereta, 2020), a po romanu “Klopka” snimljen je istoimeni film (2007). Živi i radi u Beogradu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 13 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 10 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 6 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 2 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend