Književnost

Oliver Injac: “Advokat brani čoveka, ne delo”

Serija "Branilac" koja je pokupila simpatije publike, ali i dobre kritike, rađena je po istinim događajima opisanih u knjigama četvorice advokata među kojima je i niški advokat i publicista Oliver Injac. Po knjizi "Velike advokatske odbrane, snimljene su četiri epozode, a "Branilac" je osim na malim ekranima, ovog leta bio prikazan i na Filmskim susretima.

Injac kaže da je sve počelo kada je u to vreme, kao mlad advokat želeo da nauči više o svojoj profesiji i advokaturi uopšte, a na osnovu iskustva svojih kolega. Knjia je prvo izdanje imala 2004. godine, a ono je tokom godina dopunjavano te je danas doživela i četvro izdanje.

“Isčitavao sam sve knjige koje su imale u naslovu reč advokat. Bilo je tu dosta domaćih, ali i stranih autora. Dovijao sam se na različite način da dođem do literature, slušao sam priče drugih advokata, anegdote, legende, tragao sam”, kaže sagovornik.

Trgajući po arhivima, poput kakvog arheologa vođenog željom da pronađe vredan artefakt, naišao je na najstariji sačuvan advokatski  govor na srpskom jeziku iz 1876. godine. Govor Mihajla Polit Desančića koji je branio Svetozara Miletića, kojim Injac započinje svoje sada već kapitalno delo.

Potraga aza antologijskim govorima i kako kaže sagovornik velikim odbranama se nastavila, a nedostatak sagvornika, litearura ili po koji zagubljeni dokument nisu ga  obeshrabrili, već naprotiv nagnali da traga dalje i nalazi nove, dovitljivije načine da do njih dođe.

Kako nije bilo sačuvanih dokumenata niti pisanih tragova, o Ridolfu Cistleru, advokati Gavrila Principa, Injac je prstom sudbine, ili možda srećnom okolnošću došao do njegove kćeri koja je u tom momentu imala preko 90 godina i koja mu je u ispričala čitavu priču i to “preko žice”.

Govori za kojima je tragao i slučajevi koje istraživao na njega su ostavili veliki utisak. Radeći na knjizi, koja će kasnije postati kruna njegovog rada, saznao je i naučio mnogo toga o sebi, ali i ljudskoj prirodi uopšte jer kako kaže advokat brani čoveka, a ne delo.

“Tu sam osetio i doživeo posebnu veličinu tog poziva, da nekad zasita uz nekog klijenta koji je optužen za možda  najteža krivična dela, kada ga se drugi ograđuju i klone jer nije dostojan da bude rođak ili prijatelj, stoji samo taj advokat koji je tu da sa sasluša i ispriča njegovu stranu priče”, kaže Injac i dodaje da je to intelektualno viteštvo gde advokat ima misiju da prikaže sve okolnosti jednog događaja.

Vrednost dela potvrdili su mnogi čitaoci, advokati, kritičari, ali i producenti koji su slučejeve opisane na stranicama ove knjige ekranizovali i zauvek ih upisali u istoriju ne samo advokature, retorike, ili pal književnosti, već i domaće kinematografije za neka nova pokolenja.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Pavlov's Dog
Za 0 minuta

Julia

Pavlov's Dog
Marillion
Za 3 minuta

Kayleigh

Marillion
Eros Ramazzotti
Za 7 minuta

Cose Della Vita - Can't Stop Thinking of You (Duetto Con Tina Turner)

Eros Ramazzotti
Staple Singers
Za 12 minuta

I'll Take You There (Casino)

Staple Singers
Michael Mcdonald
Za 15 minuta

Reach Out, I'll Be Re

Michael Mcdonald

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend