Književnost

Pesnikinja Gordana Todorović dobija izložbenu vitrinu u spomen sobi Branka Miljkovića

Rukopis zbirke "Cvrkuti jutra", fotografije i drugi lični predmeti pesnikinje Gordane Todorović biće izloženi u spomen sobi Branka Miljkovića, njenog prijatelja i savremenika kazala je Jelena Bogdanović, kustos Narodnog muzeja. Predmeti će biti izloženi u zasebnoj vitrini kao deo stalne postavke.

“Od zaostavštine Gordane Todorović nemamo mnogo. Zahvaljujući Dobrivoju Jevtiću dobili smo svesku “Krilate vatre”, odnosno  kako je kasnije naslovila rukopis “Cvrkuti jutra”. Pored toga imamo njenu fotografiju, par posveta u knjigama i  nadamo se naćićemo još nešto”, kazala je  Bogdanović, na tribini povećenoj sećanju na pesnikinju održanoj u NKC-u.

Bogdanović objašnjava da fotografija Gordane Todorović deo Miljkovićeve zaostavštine. “Gordana Todorović i Branko Miljković su bili dobri prijatelji i tako je ostalo sve do njegove smrti, te ne ne čudi da je imao sliku drage prijateljice”.

Prema njenim rečima lične stvari pesnikinje će biti izložene u posebnoj vitrini kao delo stalne postavke u Književno-memorijalnoj sobi, a to bi trebalo da se realizuje do kraja godine.

Milica Milenković književna kritičarka, čiji je dugogodišnji predmet naučnog istraživanja lik i delo Gordane Todorović kaže da je pesnikinja dugo bila zaboravljena.

“Delo Gordane Todorović niko nije tumačio nakon devedesetih godina. Jedan od razloga su istorijske prilike u tadašnjoj Jugoslaviji”, objašnjava Milenkovićeva i dodaje da se to promenilo od 2015. godine.

“Danas možemo da govorimo o visini i značaju književnog dela Gordane Todorović i to je lep način da se približimo njenom delu, da njeno delo približimo ponovo publici i da je vratimo na to mesto koje je imala na početku stvaranja, kada je  kao njeno delo kao i delo Branka Miljkovića bilo visoko ocenjeno od strane književnih kritičara i čitalaca”, kaže Milenkovićeva.

Podsetimo Gordana Todorović je rođena u Drajincu kod Svrljiga. Pohađala je Prvu nišku gimnaziju “Stevan Sremac“, gde je u literarnoj družini “Njegoš“, došao do izražaja njen pesnički talenat.

Prve pesme objavljuje u beogradskom Poletu, a potom i u Svedočanstvima. Te pesme su se posle našle u prvoj zbirci pesma “Ginmazijski trenutak“ za koju je dobila Brankovu nagradu. Njena poezija je donosila novu svežinu u srpsku poeziju sa brojnim kovanicama u duhu narodnog jezika. Potom se sa majkom preselila u Beograd.

Gordana Todorović nije mogla da se zaposli zbog svog jako nežnog zdravlja i bolesti koja ju je celog života pratila. Umrla je 1979. godine u 46 godini. Za sobom je ostavila četiri zbirke pesama: “Gimnazijski trenutak”, “Sunce”, “Srce zavičaja” i “Ponosno klasje”.

Pored zaostavštine do skoro zaboravljene pesnikinje, u spomen sobi biće izložene i lične stvari Liljane Bibović pesnikinje koja je stasala uz Branka i Gordanu, najavili su iz Narodnog muzeja.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 25 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 22 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 18 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 14 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend