Književnost

Pod sloganom „Čitanje je zlato“ otvoren 57. Sajam knjiga u Nišu

Pedeset sedmi po redu Niški sajam knjiga otvorio je pesnik Zvonko Karanović. Manifestacija posvećena knjizi trajaće do 4. decembra u Hali "Čair", a radno vreme sajma je od 10 do 20 sati.

„Publika je željna knjige. Pandemija je pokazala da je knjiga najbolji prijatelj u trenucima kada smo svi bili zatvoreni knjiga nam je pravila društvo. Ovo je veliki povratak pisane reči“, kaže Zvonko Karanović.

Istaknuti niški pesnik primećuje da je poslednjih godina došlo i do promena na književnoj sceni, te se kako kaže sve više traži poezija. „Situacija na književnoj sceni se promenila utoliko što je poezija krenula da se prodaje; žanrovska literatura koja je nekada bila odbacivana sa prezrenjem sada je takođe našla svoje mesto, dinamična je situcija na književnoj sceni“, kaže Karanović

Dodaje da se sve više mladih izražava kroz stih.“Interesovanje za poeziju je poraslo zbog toga što su mladi ljudi počeli da pišu otvorenije, jednostavno su ukorenjeni u vremenu, teme koje obrađuju su dosta direktne. Poezija je izašla iz zone biblioteka, akademske javnosti. Nova poezija je otvorenija prema životu i samim tim prema čitaocima“, smatra Karanović.

Na sajmu je prisutno oko 70 izdavača, a čitalačku publiku očekuje bogat program od romana različitih žanrova, preko zbirki priča i pesama, stručne literature, sabranih dela, antikvarnih knjiga, ali i stripova.

Prva u nizu nagrada Sajma, Povelja Vukove zadužbine uručena je direktoru Niškog kulturnog centra Srđanu Saviću, a druge sajamske nagrade biće dodeljene u sredu 30. novembra.

Cena ulaznice je 150 za pojedinačne i 100 dinara za grupne posete, a knjige će predstaviti i potpisivati i Vanja Bulić, Miloš Petković, Violeta Jović, Rusomir Arsić i mnogi drugi.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Julie Felix
Za 1 minut

Heaven Is Here

Julie Felix
Billy Gibbons
Za 4 minuta

Treat Her Right From Perfectamundo

Billy Gibbons
Vampiri
Za 7 minuta

Spejs Dzeronimo

Vampiri
Babe
Za 11 minut

Mirko I Marina

Babe
Intruder
Za 15 minuta

Stay

Intruder

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend