Književnost

Predstavljanje antologije “Slavosjaj- Srpske svetinje u očima pesnika” u Niškom kulturnom centru

Foto: Niški kulturni centar
U četvrtak 21. oktobra u 19h u Maloj sali Niškog kulturnog centra biće predstavljena antologija "Slavosjaj: Srpske svetinje u očima pesnika - 1000 godina Prizrenske episkopije". Govore Miloje Dončić, priređivač i prof. dr Dragiša Bojović.

Povodom velikog jubileja Prizrenske episkopije i objavljivanja ove pesničke knjige, Miloje Dončić, pesnik i priređivač, zapisao je: “Ova knjiga ne ocrtava samo kulturološko-duhovnu liniju srpskog identiteta, već i istorijsko-strategijsku crtu na geodemografskoj mapi Prizrenske episkopije. Ova episkopija nije slučajno odabrana, mnogo je razloga, tu je i majdan najstarijih i najznačajnijih naših svetinja, tu je tlo prve srpske države, na kojem su se odigrali najznačajniji istorijski procesi od njenog osnivanja do danas”.

U programu će učestvovati i veliki broj autora čiji su stihovi zastupljeni u antologiji “Slovosjaj” : Radosav Stojanović, Zoran Vučić, Zvonimir Kostić Palanski, Marija Janjević, Slavica Jovanović, Obren Ristić, Oliver Injac, Radoslav Vučković i drugi.

U knjizi je zastupljeno oko stotinak pesnika, od onih koji su se upisali u istoriju pput Jefimije koja je zlatovezom ispisala pohvalu Knezu Lazaru, da do naših savremenika.

Organizatori navode da se promocija održava uz poštovanje epidemioloških mera, ulaz je slobodan.

Prizrenska eparhija se u periodu od 1019. do 1219. nalazila se pod jurisdikcijom Ohridske arhiepiskopije. Car Vasilije II je odmah po osvojenju Ohrida izdao tri povelje ohridskom arhiepiskopu Jovanu, “kojima je bio utvrđen obim Ohridske arhiepiskopije”.

Prema prvoj povelji, koja je izdata 1019. godine, u sastav Ohridske arhiepiskopije ušla je i Prizrenska eparhija. To je ujedno i prvi zapisani podatak, gde se pominje Prizrenska eparhija, koja će u budućnosti odigrati veoma važnu ulogu u istoriji Srpske pravoslavne crkve i naroda.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

B 52s
Za 0 minuta

Roam

B 52s
Jace Everett
Za 5 minuta

Bad Things

Jace Everett
Zombies
Za 7 minuta

She's Not There

Zombies
Pavlov's Dog
Za 10 minuta

Julia

Pavlov's Dog
Marillion
Za 13 minuta

Kayleigh

Marillion

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend