Književnost

Promocija knjige o Đoletu Balaševiću sutra u NKC-u

Foto: Niški kulturni centar
Promocija knjige "Panonski admiral" Ivana Ivačkovića biće održana u petak 25. novembra u 18 sati u Maloj sali Niškog kulturnog centra. Pored autora, o knjizi će govoriti i Biljana Krstić i Dušan Vesić, rok kritičar, a ulaz je slobodan.

Za pisanje dela o Balaševiću, autoru je kao metodološka matrica poslužila knjiga „Kako smo propevali – Jugoslavija i njena muzika“, za koju je dobio značajno priznanje – nagradu „Desimir Tošić″.

„Pišući o Đoletu, Ivačković nas je kroz preko trista strana proveo i kroz sve istorijske, socio-političke, kulturološke i druge društvene sfere u kojima je radio i svoje pesme stvarao i pevao njegov, a i naš junak. Ako se osvrnemo na „bunt”, kao na jedan od atributa rokenrola, poslednje tri decenije svog rada i života Balašević je bio jedan od najbuntovnijih umetnika, ma o kojoj vlasti da se radilo“, navodi Tatjana Milenković urednik Naučno-popularnog i obrazovnog programa NKC-a.

Kako dalje navodi Milenković, ova knjiga se može pomatrati i kao radna biografija o pesniku koji će ostati važan od Bitole do Kranja i čije pesme osvajaju svaku novu generaciju.

U ꜥPanonskom admiraluꜥ, autor piše i o svim Balaševićevim pesmama, pogotovo o antologijskim pesmama-romanima (Vasa Ladački, Dunjo moja, Lepa protina kći, Slovenska…) i onima koje su ga nadživele, već odavno ušavši u neobjavljene pesničke antologije ili kafane, o stihovima koji su postali deo našeg svakodnevnog govora, ali i o šalama i gegovima, zbog kojih je naš Đole postao i jedan od naših prvih Stand-Up komičara“, naglašava Milenković.

Ulaz na promociju je slobodan, a organizatori pozivaju sve one koji su odrasli na Balaševićevim pesmama da dođu i uživaju u književnosti i muzici.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Vlada Divljan
Za 2 minuta

Nebeska Tema

Vlada Divljan
Piloti
Za 6 minuta

Te Noci Smo Se Potukli Zbog Nje

Piloti
Desireless
Za 10 minuta

Voyage Voyage

Desireless
Imagination
Za 14 minuta

Music And Lights

Imagination
Aha
Za 18 minuta

As If

Aha

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend