Književnost

Prvenac niškog studenta – “Pesme etosa, patosa i erosa” u ponedeljak na Filozofskom fakultetu

Foto: privatna arhiva
Zbirka poezije “Pesme etosa, patosa i erosa”, Strahinje Crnića Trandafilovića biće predstavljena publici u ponedeljak 23. januara od 18 sati na Filozofskom fakultetu (Muzejska učionica 36). O knjizi, pored autora govore prof. dr Goran Maksimović, urednik i recezenti Dušan Petrović i Sanja Stevanović.

Strahinja, inače student  Filozofskog fakulteta oduvek je kao sredstvo izražavanja koristio pisanu reč te ne čudi da ga je ta ljubav odvela upravo na studije Srbistike.

“Pišem skoro oduvek, pisao sam još od malih nogu i oduvek sam voleo pisanu reč. Moj deda je bio narodni pripovedač, otac je oduvek pisao pa odatle i ovolika ljubav prema knjizi. Doduše, ja intenzivnije počinjem da pišem i objavljujem tek nakon što napuštam rodni kraj i odlazim na studije”, priča poeta.

Stihovi, sabrani u zbirci, koja je kako kaže sagovornik,  svojevrsni dnevnik, čitaoci daju uvid u delić sveta jednog pesnika.

“Kako su godine prolazile, prijatelji su odlazili, prve ljubavi, kao i mnoga odrastanja, učenja i putovanja, prošlo je pet dugih godina i znao sam da jesada pravi trenutak. Sredinom godine sam pokazao rukopis svoje zbirke mnogim svojim kolegama, profesorima ali i neznancima, i njihova pozitivna reakcija je bila još veći podstrek da objavim svoju prvu zbirku pesama”, priča Strahinja.

Nakon niške promocije, u planu je predstavljanje zbirke i u drugim gradovima, a kada je o daljim planovima reč Strahinja ističe da će u godinama koje dolaze nadograđivati svoj stihovani dnevnik.

Oni koji žele da saznaju kako izgleda svet jednog pesnika  to mogu da učine u ponedeljak, a na ovo putovanje će ih povesti mlada glumica, koja je i sama poetesa, Anastasija Cvijanović. Ulaz na promociju je slobodan.

Promociju organizuje Centar za savremena filološka istraživanja proučavanja mladih istraživača uz podršku časopisa “Bez limita”, Filozofskog fakulteta.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Kelis & Cee Lo
Za 0 minuta

Lil Star

Kelis & Cee Lo
Bobby Blue Bland
Za 4 minuta

Ain't No Love in the Heart of the City

Bobby Blue Bland
Boa
Za 8 minuta

Milion

Boa
Detour
Za 11 minut

Plesem Sama

Detour
Sandra
Za 15 minuta

Maria Magdalena

Sandra

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend