Književnost

Savremena bajka nastala iz pera niškog učitelja najmlađe čitaoce uči pravim vrednostima

Promocija knjige u NKC-u Foto: J.J.
U želji da svet bajki priliži savremenom čitaocu Vladimir Hadži Tančić inače učitelj u OŠ "Miroslav Antić - Mika" došao je na ideju da napiše bajku sa elementima savremene književnosti i radnju izmesti u realan svet. Junaci ove, samo naizgled nekonvencionalne bajke, Janko i Ljubića, iako žive u kraljevstvu kakvo deca inače zamišljaju, imaju telefone, računare, internet i ozbiljne probleme koje ima savremeni čovek, te čar ove priče i jeste zapravo u tome što se čitalac može poistovetiti sa glavnim protagonistima.
Ljubica i Janko (Željka Stanković i Igor Ivanovski) Foto: J.J.

Autor ove pomalo neobične bajke čija radnja je izmeštena, kao nekom čarolijom u savremeni svet, objašnjava da se to nije dogodilo slučajno. Zapravo, izmeštanje radnje bajke objašnjava autor,  nije kako biste isprva pomislili delo zlog hakerobranjaka Koda, provnika glavnih protagonista romana, već delo pisca koji je kako to obično sa kreativcima i biva želeo da se malo poigra.

“Deca slušaju bajke kada su mala, potom ih čitaju osnovnoj školi, a kada odrastu čitaju ih svojoj deci. Međutim radnja klasičnih bajki se dešava u neka davna vremena deci daleka i nepoznata, te sam želeo to da promenim i radnju smestim u sadašnje vreme deci blisko i poznato”, ističe autor.

Junaci Hadži Tančićeve bajke, Janko i Ljubica slični su nekoj devojčici i dečaku koje svakodnevno srećemo na ulici, autobusu, igralištu, školskom dvorištu, te je se i sam čitaoc sa njima lakše može poistovetiti. Pisac je svojim junacima podario vrline poput dobrote, poštenja, srčasnoti i razboritosti, koje kroz delo usvaja i mali čitaoc.

Zli hakerobnjak Kod (Stefan Mladenović) Foto: J.J.

“Poruka knjige je da ljubav sve pobeđuje. Poruka knjige je da dobro pobeđuje. Poruka je da morate da se potrudite da biste ostvarili cilj, vredno i pošteno kako i piliči pravim junacima”, zaključuje autor.

Međutim, ono što ovu bajku izdvaja od drugih nije samo vreme u kome je smeštena, već su i njeni likovi, na koje nećete zaboraviti nakon što okrenete poslednji list, naprotiv, možete ih sresti na nekoj promociji, a ako ste nestrpljivi da ih vidite i upoznate, uvek možete da im pošaljete pismo, putem elektronske pošte (carevicjanko@gmail.com).

 

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 31 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 28 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 24 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 20 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend