Književnost

Stopiranje je filozofija života koja se teško može dočarati knjigom

Foto: privatna arhiva
Dragan Aranđelović Arči, Nišlija poznat po svojoj radnji Happy House, već pola veka se bavi stopiranjem. Radnja je u međuvremenu zatvorena, ali je ljubav prema muzici i autostopu ostala. Iz te ljubavi nastala je i knjiga "Kako sam autostopom stigao do Ginisa". Sa Arčijem smo razgovarali o knjizi i najzanimljivijim događajima na putovanjima. Naravno, zanimalo nas je i kako je stigao do Ginisa.

Aranđelović je sa stopiranjem počeo pre ravno 50 godina. Bila je to 1971. godina. Kako za City Smart radio objašnjava, tih godina je to bilo popularno, interesantno i avanturistički. Bilo je to obeležje jedne generacije koja je tako putovala sa jednog na drugi kraj zemlje ili Evrope. Prvo putovanje autostopom bilo je do Beograda.

Knjiga: Kako sam autostopom stigao do Ginisa

“Ja se ne sećam, mislim da je bio Beograd i koncert grupe “Džetro tal”, ali nisam siguran. Ipak je prošlo 50 godina od tada. U međuvremenu sam obišao gotovo celu Evropu autostopom. Nisam bio samo na Pirinejskom poluostrvu i gore prema Rusiji. Bilo je i koncerata, ali je to jedna posebna priča. Bilo ih je sigurno preko 250″, priča nam Dragan Aranđelović.

Uz pomoć stopiranja ušao je i u Ginisovu knjigu rekorda, ali indirektno. Naime, Arči je sa kumom putovao do Holandije. U Nemačkoj su stopirali a stao im je ni manje ni više nego Diter Veš. Taj čovek je kasnije postao rekorder po broju primljenih i prevezenih stopera.

“I ta kategorija postoji iako deluje neverovatno. Moj kum i ja smo neposredno doprineli tome da on dobije Ginisa. Bili smo putnici 6235 i 6236. Mi smo dobili sertifikat od njega. Zauzvrat smo se upisali u njegov rokovnik i ostavili neku malu uspomenu.”, kaže Arči.

Dodaje da je njegov kum ostavio kovanicu od 5 dinara za telefonsku govornicu uz poruku: “Ako nekada budeš u Nišu, javi se. Ovo ti je za telefon”. Objašnjava da je i on ostavio uspomenu, svoju malo fotografiju. Na njoj je takođe napisao sličnu poruku.

A da Diter Veš poseti Niš sasvim je moguće. On je živ, u Nemačkoj je i po struci je profesor. I dalje se bavi prevoženjem autostopera, a trenutna brojka mu je preko 10.700 njih. Arči i njegov kum planiraju da ga pozovu na promociju knjige “Kako sam autostopom stigao do Ginisa”, koja će biti 25. maja ove godine.

Arči stopira po Evropi

Kada je o knjizi reč, Aranđelović kaže da ona opisuje deo njegovih putovanja. Ona prenosi emocije, dogodovštine, sve ono što se događalo od tačke A do tačke B, rekao je on. Očekuje da to pročita neko od mlađih ljudi.

“Želim da mlađim generacijama prenesem kako je to nekad ranije bilo, da vide da se nekada i tako živelo i tako putovalo, bezbrižno za razliku od današnjeg vremena. Ako se neko odluči da krene sa tim načinom života, da putuje od jednog do drugog mesta, ja ću biti presrećan”, ističe Arči.

Knjiga je završena i čeka objavljivanje. Biće dostupna u u knjižarama i na internet stranicama, objašnjava nam Dragan. A mnoge kolege pružaju podršku objavljivanju ove knjige pa su čak organizovane i donacije u tu svrhu. Ipak, on naglašava da to nije donacija njemu i da on ne želi da bilo kakav novac zaradi od toga svega.

Kaže da će sve ići u svrhu promocije i celokupnog projekta. Izdavači planiraju promociju u svim zemljama bivše Jugoslavije i po mestima o kojima se govori. Praviće se i video zapisi, a u planu je i dokumentarni film.

“Mislim da će ljudi biti zainteresovani jer je to knjiga koja govori o onom vremenu kada smo bili jedna država i kada smo putovali dole do Jadranskog mora i do krajnjeg zapada Slovenije”, sa setom priča Arči. Rekao je još da nema ništa u planu za dalje putovanje autostopom jer to radi iz zadovoljstva. Ipak, naredno putovanje biće do Budimpešte na koncert grupe Perl Džem.

Kada je o stopiranju reč, Arči uz osmeh dodaje: “Stopiranje je jedna filozofija života. Teško može da se knjigom dočara. To se treba zaista doživeti”.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Coldplay
Za 0 minuta

Viva La Vida

Coldplay
Robbie Williams
Za 3 minuta

Kids

Robbie Williams
Portugal. the Man
Za 7 minuta

Live in the Moment

Portugal. the Man
Selah Sue
Za 11 minut

Please (Ft.Cee-Lo Green)

Selah Sue
Simply Red
Za 15 minuta

If You Don't Know Me By Now

Simply Red

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend