Književnost Otvoreni radio za otvoreno društvo

Sva velika nauka u stvari je poezija

Dok ljubitelji poezije sa nestrpljenjem isčekuju dugo najaviljivani roman niškog pisca Dejana Stojiljkovića koji će rasvetliti do sada nepoznate činjenice o životu Branka Miljkovića, autor je priredio delo o Nikoli Tesli "Pesnik nauke". Za City Smart radio je otkrio kakve tajne veze postoje između ova dva dela.

Poslednje što sam izdao je knjiga o Nikoli Tesli “pesnik nauke”, koji sam priredio za 10-godišnjicu “Nedeljnika”. Knjiga je deo edicije koja okuplja najznačajnije književne stvaraoce sa zadatkom da napišu dela o znamenitim Srbima”, priča Dejan Stojiljković.

Na pitanje novinarke da li su dela povezana i na koji način, gost zagonetno odgovara da postoji tajna veza. “Tako počinjem knjigu zato što je Branko Miljković u jednom od rektih intervju koje je dao rekao da želi da prepeva Anštajna i da je sva velika nauka u stvari poezija.”

Objašnjava da je Tesla bio veliki ljubitelj poezije. “Ima neke tajna veza koja je nama kao običnim smrtnicima nedokučiva, a koju genijalci kao Tesla i Miljković očigledno poseduju”, kaže Stojiljković.

Otkrio nam je da radi na istraživanju koje će rasvetleti nepoznate činjenice o životu princa poezije. “Šest decenija u akademskoj javnosti postoji iskljivljena slika o Branku Miljkoviću”, smatra Stojiljković. Objašnjava da se on predstavlja na drugačiji način od onoga kakav je u istinu bio: veseljak, boem, veliki stvaraoc željan života. Dodaje da u prilog tome svedoči i činjenica da se njegova poezija pogrešno interpretira i da joj se pripisuju mračna obeležja.

Ističe da postoje tri ključa za čitanje i razumevanje Brankove poezije a to su: filozofija, grčka i rimska mitologija i njegova trauma iz rata. “To je ono što je obeležilo njegovu poeziju. Vi je možete čitati na više načina jer je ona slojevita. Ako želite da uzivate u lepoti izraza, raskoši metafora, nije vam potrebno predznanje da biste uživali u Brankovim stihovima, ali ako je proučavate dublje otkriva vam se još jedan sloj, koji je takođe predivan.”

Dodaje da je nedavno naišao na prevod nekih njegovih pesama na engleski jezik i da su milozvučne i na stranom jeziku. “Poezija je univerzalna stvar, a tajna velikih pesnika je  tome da njihova dela lepo zvuče na svakom jeziku.”

Niška javanost je ostala uskraćena za dramsko delo o Branku Miljkoviću koje je trebalo da bude izvedeno na 6o. godišnjicu njegove smrti u Narodnom pozorištu, ali se zbog razilaženja u pogledima, saradnja između autora i ove kulturne ustanoveokončala. Stojiljković napominje da to ne znači da delo neće biti izvedeno u nekom druom pozorišt možda već naredne godine.

“Otvoreni radio za otvoreno društvo” se realizuje u okviru projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Alexander Oscar
Za 2 minuta

One More Dance

Alexander Oscar
Rosenfeld
Za 5 minuta

Dangerous Woman

Rosenfeld
Doves
Za 8 minuta

Prisoners

Doves
Of Monsters And Men
Za 12 minuta

Visitor

Of Monsters And Men
Billie Eilish
Za 16 minuta

Therefore I Am

Billie Eilish

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend