Književnost

Svečana dodela nagrade “Ramonda serbika”, Ljubivoju Ršumoviću utorak u Sićevu

Foto: Drustvo knjizevnika i književnih pevodilaca Niš
Na svečanom otvaranju Međunarodne književne kolonije "Sićevo" biće upriličena svečana dodela nagrade "Ramonda serbika", jednom od najistaknutijih pesnika za decu Ljubivoju Ršumoviću. Nagrada se dodeljuje domaćim piscima koji su sveukupnim stvaralaštvom ostavili poseban trag u istoriji savremene srpske književnosti.

Svečana dodela nagrade zakazana je za 19:30h u Sićevu, a organizatori Kolonije su obezbedili besplatan prevoz za sve ljubitelje književnosti. Autobus polazi u 18h od Doma Vojske.

Žiri Književne kolonije Sićevo, u sastavu: Vladan Matijević, predsednik i prošlogodišnji laureat , Branislav Janković, član i prof. dr Danijela Kostadinović, doneo je jednoglasnu odluku da nagradu Ramonda serbika za 2020. godinu pripadne Ljubivoju Ršumoviću.

Kako piše u odluci žirija, razlozi za ovu odluku su „intenzivan dijalog sa tradicijom i folklorom, avangardom i modernom, sažimanje popularne i visoke kulture, poigravanje žanrovskim konvencijama, intermedijalnim i intertekstualnim obrascima i kulturološkim znakovima aktuelne stvarnosti, a u cilju osvajanja prostora slobode i igre kao njenog glavnog označitelja, utvrdili su posebnost Ršumovićevog poetičkog identiteta i njegovu izuzetnu poziciju, pre svega, u srpskoj književosti za decu, ali i u javnom životu i kulturi Srbije”.

Zbog epidemiološke situcije prošlodišnja Kolonija nije održana, te je i dodela nagrade odložena.

Ljubivoje Ršumović rođen je u selu  Ljubišu , na  Zlatiboru 3. jula  1939 . godine. Diplomirao je  1965 . godine na  Filološkom fakultetu u Beogradu, na Odseku komparativne književnosti.

Ljubav prema pisanoj reči gajio je od malena, a prve pesme objavio je kao gimnazijalac, 1957. godine, najpre u  “Užičkim Vestima”, a zatim u  “Književnim novinama”.

U Beogradu je upoznao  Duška Radovića, pod čijim uticajem je počeo da piše pesme za decu.  Na njegovostvaralaštvo takođe je uticao i  Jovan Jovanović Zmaj , ali i pedagoška doktrina  Džona Loka.

Autor je kultnih dečjih emisija “Fazoni i fore”, “Dvogle”, “Hiljadu zašt”“ i drugih. Napisao je preko 90 knjiga, uglavnom za decu, a jedan je od osnivača i prvi predsednik Odbora za zaštitu prava deteta Srbije, pri organizaciji  Prijatelji dece Srbije .

Nagrada “Ramonda serbika“, dodeljuje se od 1995. godine. Nagradu dodeljuje Grad Niš, a tehnički relaziju Niški kultirni centar.

Podsetimo Književna kolonija se ove godine održava po 30. put i traje od 14. do 19. septembra.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Lionel Richie
Za 2 minuta

Three Times a Lady

Lionel Richie
Anouk
Za 6 minuta

I Love You

Anouk
Zak Abel
Za 9 minuta

Less of a Man

Zak Abel
Abba
Za 12 minuta

Don't Shut Me Down

Abba
Tony Bennett, Lady Gaga
Za 16 minuta

I Get a Kick Out of You

Tony Bennett, Lady Gaga

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend