Književnost

Tribina posvećena pesnikinji Gordani Todorović u Niškom kulturnom centru

Foto: Niški kulturni centar
U utorak 19. okobra u Maloj sali Niškog kulturnog centra od 18h biće organizovana tribina posvećena zaboravljenoj pesnikinji Gordani Todorović. Lik i delo pesnikinje publici će predstaviti književna kritičarka i zavičajna pesnikinja, Milica Milenković.

Poezija Gordane Todorović, inače savremenice Branka Miljkovića već dugo je predmet interesovanja Milenkovićeve koja je priredila njena Sabrana dela i time je otrgla zaboravu.

“Oktobar je poseban , jer je 6. dana tog meseca davne 1933. godine rođena ona koja će promeniti književnu scenu – Gordana Todorović”, kaže Milica i dodaje da je iz tog razloga tribina posvećena sećanju na pesnikinju koja baš kao i ona potiče iz istog zavičaja – Svrljiga.

Iako je svojim stvaralaštvom oplemenila kulturu i pomerila granice u književnosti, za razliku od svog savremenika Branka Miljkovića bila je zaboravljena, sve do momenta kada  jedna studentkinja književnosti i sama pesnikinja nije sakupila i priredila njena dela.

Napravda naneta Gordani Todorović danas je ispravljena jer sem što imamo prilike da uživamo u njenoj poeziji i čitao o njoj, jedna  književna nagrada nosi njeno ime. Pored toga u planu je da pesnikinja dobije vitrinu u spomen sobi Branka Miljkovića, njegog prijatelja i savremenika, potvrdila je za  City Smart radio Jelena Bogdanović, kustos Narodnog muzeja.

Prema njenim rečima Narodni muzej u Nišu planira da izloži lične stvari pesnikinje do kojih su došli prethodnih godina, poput ličnih fotografija, knjiga i objavljenih dela u Književnim novinama, a to bi trebalo da se dogodi do kraja godine.

Podsetimo Gordana Todorović je rođena u Drajincu kod Svrljiga. Pohađala je Prvu nišku gimnaziju “Stevan Sremac“, gde je u literarnoj družini “Njegoš“, došao do izražaja njen pesnički talenat.

Prve pesme objavljuje u beogradskom Poletu, a potom i u Svedočanstvima. Te pesme su se posle našle u prvoj zbirci pesma “Ginmazijski trenutak“ za koju je dobila  nagradu Branko  Radičević. Njena poezija je donosila novu svežinu u srpsku poeziju sa brojnim kovanicama u duhu narodnog jezika. Potom se sa majkom preselila u Beograd.

Gordana Todorović nije mogla da se zaposli zbog svog jako nežnog zdravlja i bolesti koja ju je celog života pratila. Umrla je 1979. godine u 46 godini. Za sobom je ostavila četiri zbirke pesama: “Gimnaziski trenutak”, “Sunce”, “Srce zavičaja” i “Ponosno klasje”.

Često je porede sa Desankom Maksimović.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 48 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 44 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 41 minut

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 37 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend