Književnost

Tribina posvećena pesnikinji Gordani Todorović u Niškom kulturnom centru

Foto: Niški kulturni centar
U utorak 19. okobra u Maloj sali Niškog kulturnog centra od 18h biće organizovana tribina posvećena zaboravljenoj pesnikinji Gordani Todorović. Lik i delo pesnikinje publici će predstaviti književna kritičarka i zavičajna pesnikinja, Milica Milenković.

Poezija Gordane Todorović, inače savremenice Branka Miljkovića već dugo je predmet interesovanja Milenkovićeve koja je priredila njena Sabrana dela i time je otrgla zaboravu.

“Oktobar je poseban , jer je 6. dana tog meseca davne 1933. godine rođena ona koja će promeniti književnu scenu – Gordana Todorović”, kaže Milica i dodaje da je iz tog razloga tribina posvećena sećanju na pesnikinju koja baš kao i ona potiče iz istog zavičaja – Svrljiga.

Iako je svojim stvaralaštvom oplemenila kulturu i pomerila granice u književnosti, za razliku od svog savremenika Branka Miljkovića bila je zaboravljena, sve do momenta kada  jedna studentkinja književnosti i sama pesnikinja nije sakupila i priredila njena dela.

Napravda naneta Gordani Todorović danas je ispravljena jer sem što imamo prilike da uživamo u njenoj poeziji i čitao o njoj, jedna  književna nagrada nosi njeno ime. Pored toga u planu je da pesnikinja dobije vitrinu u spomen sobi Branka Miljkovića, njegog prijatelja i savremenika, potvrdila je za  City Smart radio Jelena Bogdanović, kustos Narodnog muzeja.

Prema njenim rečima Narodni muzej u Nišu planira da izloži lične stvari pesnikinje do kojih su došli prethodnih godina, poput ličnih fotografija, knjiga i objavljenih dela u Književnim novinama, a to bi trebalo da se dogodi do kraja godine.

Podsetimo Gordana Todorović je rođena u Drajincu kod Svrljiga. Pohađala je Prvu nišku gimnaziju “Stevan Sremac“, gde je u literarnoj družini “Njegoš“, došao do izražaja njen pesnički talenat.

Prve pesme objavljuje u beogradskom Poletu, a potom i u Svedočanstvima. Te pesme su se posle našle u prvoj zbirci pesma “Ginmazijski trenutak“ za koju je dobila  nagradu Branko  Radičević. Njena poezija je donosila novu svežinu u srpsku poeziju sa brojnim kovanicama u duhu narodnog jezika. Potom se sa majkom preselila u Beograd.

Gordana Todorović nije mogla da se zaposli zbog svog jako nežnog zdravlja i bolesti koja ju je celog života pratila. Umrla je 1979. godine u 46 godini. Za sobom je ostavila četiri zbirke pesama: “Gimnaziski trenutak”, “Sunce”, “Srce zavičaja” i “Ponosno klasje”.

Često je porede sa Desankom Maksimović.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Send this to a friend