Književnost Otvoreni radio u vreme korone

Vladica Stojiljković Lesi: Između muzike i književnosti je poezija

U studiju City Smart radija ugostili smo niškog muzičara i pisca Vladicu Stoiljkovića Lesija. Povod gostovanja je njegov roman "Rubikon", koji autor predstavlja Nišlijama od 19h u klubu Saloon u Tvrđavi. Na promociji govore Vesna Pešić, izdavač, dr Zoran Jovanović, sociolog, mr Aleksandar Mitrović, psihoterapeut i dr Višeslav Simić.

Autor nam je otkrio da je knjigu počeo da piše pre sedamnaest godina. „Napisao sam jedan deo rukopisa 2004. godine i ostavio ga tako. Ponovo sam mu se vratio 2019. godine“, ističe Stojiljković. Dodaje da se početna ideja romana nije promeila ni nakon skoro dve decenije. „Nije mi trebalo dugo da zavšim roman, to je trajalo negde oko tri nedelje“, otkriva.

Ono što je zanimljivo je simbolika koja postoji u samom delu, ali i životu autora. Naime glavni junak romana, odlučuje da napusti savremenu civilizaciju, ili ono na čemu se temelji i da se vrati prirodi, a naš autor je tragao za krajem isto toliko. „Možda smo mi koji smo rasli tih 60-ih etnuzijastisti, pa mi je i roman takav“, ističe.

Ipak, imajući vere u ljudski rod, baš kao i pisac, književni junak odlučuje da pređe liniju razdvajanja ili metaforično rečeno Rubikon i vrati se mestu koje je ostavio. Međutim ništa nije onako kako je ostavio. Na pitanje koliko je naša civilizacija slična onoj koja je opisana u romanu, gost odgovara dijametralno suprotna. Objašnjava da je civilizacija iz romana uspela da se promeni, a naša tone u beznađe.

„Ne dopada mi se kakvi smo postali. Gazimo i prljamo. Postali smo kao neka buđa planete. Nanosimo štetu majci Zemlji i to činimo svakodnevno. U mom romanu je sve drugačije“, napominje. Dodaje da je u knjizi prikazao drugu mogućnost i najvažnije pokazao čitaocu da može da bude slobodan.

Na pitanje  šta nam je neophodno da budemo slobodni i da poput junaka raskrstimo sa svim nametnutim vrednostima, odgovara minimalizam. „Potreban nam je spartanski duh, tj. da budemo moćniji u duhu nego u materiji“, kaže Stojilković. Dodaje da važno da budemo otvoreni pre svega za druge.

„Ako bih orgraničio sebe, bio bih porobljen. Ne mogu da budem konačan. Izražavam se na puno načina, a svi oni potiču iz istog izvora. „Sve što sam muzikom pričao, što sam poezijom ili prozom pričao dolazi iz istog izvora. Između muzike i  književnosti je poezija“, zaključuje.

“Otvoreni radio za otvoreno društvo” se realizuje u okviru projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Red Hot Chili Peppers
Pre 49 minuta

The Drummer

Red Hot Chili Peppers
Lathums
Pre 45 minuta

Say My Name

Lathums
Kings of Convenience
Pre 41 minut

Fever

Kings of Convenience
Jamala
Pre 38 minuta

1944

Jamala
Joe Cocker
On Air!

Hard Knocks

Joe Cocker

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend