Kultura

Kolonija animiranog filma okupila mlade iz nekoliko država

Šesnaesta međunarodna kolonija animiranog filma za decu i mlade "Pantelej" okupila je učesnike iz Bugarske, Severne Makedonije, Republike Srpske i njihovih vršnjaka iz Niša i drugih gradova naše zemlje, koji će svoje veštine usavršavati uz podršku međunarodno priznatih mentora u svetu animacije.

“Na koloniji uvek postoji nekoliko grupa koje rade određenu vrstu animacije. Izvesnim grupama mi zadamo konkretnu temu i to je ove godine film “Prokleta Jerina”. Takođe se  završava film  koji je bio započet na radionicama “Banović Strahinja” dok mlađe grupe iz inostranstva zajedno sa mentorima obrađuju slobodne teme”, objašnjava Slobodan Milošević, iz “Anime”.

Učenici kolonije su kako kažiu organizatori različitih uzrasta, a ono što ih sve spaja jeste ljubav prema animiranom filmu. O tome svedoči i Aleksandar višegodišnji učesnik kononije koji kako kaže obožava animirani film. Mladić navodi da su njegovi motivi da pohađa radionice i uzme učešće na koloniji pored ljubavi prema umetnosti i sticanje novih znanja, ali i prijatelja.

Gošća iz Bugasrke, inače studentkinja prve godine animacije ističe da je na koloniji prvi put, što joj kako kaže puno znači jer na radionicama može da se upozna sa različitim tehnikama ovog vida umetničkog stvaralaštva koje će joj koristiti u daljem školovanju, a kasnije i samom radu.

“Prvi put sam na ovoj koloniji i mnogo mi znači, pre svega kao studentu koji je tek na početku studija animacije da naučim više o raznim tehnikama, ali se i sama oprobam u tome”, navodi učesnica kolonije.

Međunarodna kolonija animiranog filma za decu i mlade “Pantelej” traje već 16. godina i jedinstvena je manifestacija koja afirmiše dečje stvaralaštvo. Koloniju organizuju Studio  crtnaog filma 99 i Udruženje “Anima”, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Grada Niš i Opštine Pantelej. Manifestacija traje od 18. do 22. jula.

Podsetimo, Kolonija je iznedrila još jednu manifestaciju “Konstantinov zlatnik” na kome će ove godine biti prikazano 786 filmova iz 78 zemalja.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 15 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 12 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 8 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 4 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend