Kultura Muzika

Kralj romske muzike dobija postavku u džez i bluz muzeju u Americi

"Kralj romske muzike", Šaban Bajramović bi uskoro mogao da dobije postavku u Delta Misipi Bluz muzeju u Americi. On bi bio prvi Srbin i Rom u svetu koji bi postao deo njihove postavke.

„Čuveni Delta Mississippi Blues Museum uputio je pismo projekt menadžeru Nišville džez festivala u Americi, Jeleni Ivanjac, u kojim izražava nameru da se organizuje postavka o srpkom muzičaru Šabanu Bajramoviću“, navodi se u saopštenju Nišvila.

Kako se dalje navodi, želju za sličnom  postavkom pokazalo je još nekoliko bluz muzeja, kao i džez muzej u Nju Orleansu. Prvi čovek muzeja u Nju Orleansu, Greg Lambsi će prisustvovati na ovogodišnjem Nišvil džez festivalu. Tokom njegovog boravka u Nišu, biće reči o formiranju spomen sobe Šabana Bajramovića u muzeju džeza u Nju Orleansu, sa replikom statue, koja se nalazi na nišavskom keju.

Dokumentarni film „Ja sam Šaban“ posvećen čuvenom Nišliji,  biće delom sniman i u pomenutim muzejima. Film je rađen u režiji Željka Mirkovića, a u koprodukciji  „Optimistic film“ i „Nišville jazz festivala“.

Film „Ja sam Šaban“ je priča o jedinstvenom romskom muzičaru i njegovom životu, ispričana iz ugla onih koji su ga poznavali, onih koji su radili sa njim, onih koji su mu se divili i pevali njegove pesme njemu u čast, ali i onih koji su znali i njegove strasti prema životu i slobodi, navodi se u saopštenju.

Šaban Bajramović je rođen 16. aprila 1936. godine u Nišu. Snimio je 20 albuma i oko 50 singlova, a napisao je i komponovao više od 700 pesama. Njegova izvedba pesme „Đelem, Đelem“  izabrana je za himnu svih Roma Sveta. Magazin „Taj“ ga proglasio za jednog od 10 najvećih bluz pevača na svetu. Preminuo je  8. juna 2008. u 73. godini života od posledica infarkta.

Spomenik Šabanu Bajramoviću postavljen je na amfiteatru 2010. godine na inicijativu Internacionalnog džez festivala Nišvil, koji je i svoj gran pri nazvao po „kralju romske muzike“, na kome je po prvi put „propevao“ i džez. Spomenik je izliven u bronzi, težak je oko 600 kilograma i sa postamentom je visok 3 metra.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Kylie Auldist
Za 2 minuta

No Use

Kylie Auldist
Blackstreet
Za 5 minuta

No Diggity

Blackstreet
E Play
Za 10 minuta

Aut

E Play
Del Arno Band
Za 12 minuta

Treci Svijet

Del Arno Band
Negative
Za 17 minuta

Ti Me Ne Volis

Negative

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend