Kultura

Ljiljana Blagojević dobitnica nagrade “Pavle Vuisić”

foto: arhiva City Smart
Nagrada za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu „Pavle Vuisić“ ove godine otišla je u ruke glumice Ljiljane Blagojević.

Nagrada, koja se sastoji od Plakete sa likom Pavla Vuisića, monografije i dokumentarne filmske istorije o dobitniku, će po tradiciji biti uručena na otvaranju Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti” u Nišu, saopštili su iz Udruženja filmskih glumaca Srbije.

Blagojević je jedna od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumica. Debitovala je na filmu 1978. godine epizodnom ulogom u filmu „Boško Buha” reditelja Branka Bauera, a svoju prvu glavnu ulogu ostvarila je u filmu Emira Kusturice „Sjećaš li se Doli Bel” 1981. godine.

Rođena je u Zemunu 1955. godine, gde je završila osnovnu i srednju školu. Fakultet dramskih umetnosti, odsek za glumu diplomirala je sa ocenom deset u klasi prof. Milenka Maričića. Iste godine nagrađena je Nagradom “Mata Milošević”, kao najbolji student generacije i nagradom Univerziteta umetnosti za ulogu Dolli Bell u filmu “Sjećaš li se Dolli Bell”, Emira Kusturice.

Prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu postala je 1996. godine i odigrala je na sceni preko 60 uloga iz savremenog i klasičnog repertoara. Među brojnim nagradama koje je dobila si i “Žanka Stokić”, “Sergej Bondarčuk”, “Carica Teodora”, “Joakim Vujić”, “Zlatni beočug” i “Zlatna antena”.

Na televiziji debituje 1982. godine glavnom ulogom u seriji Doktorka na selu. Vrhunac svoje popularnosti ostvaruje ulogom kraljice Drage Mašin u TV-seriji Kraj dinastije Obrenović. Nakon toga, izvesno vreme ne glumi na televiziji, sve do serije Gorki plodovi, čiji je jedan od producenata i sama bila. Ponovljeni uspeh doživljava u serijama Miris Kiše na Balkanu i Budva na pjenu od mora.

Trenutno snima film i seriju “Heroji Halijarda” reditelja Radoša Bajića, a glumi i u predstojećoj kriminalističkoj seriji “Kljun” Jelene Gavrilović i Uroša Tomića.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 7 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 3 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za -0 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 56 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend