Kultura

“Medijana” dobija osvetljenje do kraja nedelje

Radovi na rekonstrukciji muzejske zgrade na arheološkom lokalitetu "Medijana", uveliko traju. Do kraja nedelje arheološki park će dobiti osvetljenje, a kapije će za posetioce otvoriti na leto.

“Rekonstrukcija muzejske zgrade na arheološkom lokalitetu Medijana je u toku. Radovi su stigli do pola i očekuje se da svi radovi budu završeni za 60 dana, koliko je propisano rokovima. Pored uređenja same unutrašnjosti zgrade, planirano je da se zameni ulazna kapija, kazala je Andrijana Anastasov, gradska većnica za kulturu.

Ona je kazala da je pre ponovnog otvaranja nalazišta, neophodno rešiti imovinsko pravne odnose koji se pre svega odnose na biletarnicu. Dodala je da JKP Naisus uveliko radi na uređenju javne površine. Anastasov je najavila da bi do kraja ove nedelje “Medijana” trebalo da bude osvetljena.

Ističe da je pre ostvaranja samog nalazišta neophodno završiti još dva projekta u sklopu programa “Gradova u fokusu”. Jedan od njih se odnosi na turističku prezentaciju arheološkog parka “Medijana”. Anastasov objašnjava da je neophodno podneti projekat Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kako bi se dobile sve potrebne dozvole i saglasnost. Ističe da bi radovi trebalo da budu gotovi do leta i podseća da je reč o spomeniku od izuzetnog značaja, te je zbog toga neophodno sve uraditi po propisu.

Podsetimo Arheološko nalazište “Medijana” zatvoreno je za posetioce sredinom 2018. godine. Pored brojnih obećanja i produžetaka rokova zatvoreno je, poput Tvrđavskog mosta čija rekonstrukcija još traje.

Na ovogodišnjem Salonu urbanizma, predstavljen i je i projekat uređenja arheološkog nazališta “Medijana”. Tom prilikom je  Miroljub Stanković, direktor Zavoda za urbanizam najavio završetak radova i otvaranje na proleće, ali se to nije desilo.

Otvaranje je poslednji put odloženo zbog  Zahteva za zaštitu prava koji je uputila firma ,,Niković Company” koja prvobitno nje izabrana na tenderu. Ugovor sa ovom firmom potpisan je novembra meseca prošle godine. Iz Kancelarije za ekonomski razvoj tada su kazali da je krajnji rok za završetak radova 60 dana, ali tek nakon što se izvođač uveden u posao.

Pre oko dva meseca ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković, obišla je “Medijanu” i tom prilikom je najavljen početak radova na rekonstrukciji muzejske zgrade, koji su prema rečima Anastasove u toku.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Simply Red
Za 3 minuta

If You Don't Know Me By Now

Simply Red
Amber Van Day, Ilira
Za 7 minuta

See You in Tears

Amber Van Day, Ilira
Jehro
Za 9 minuta

Continuando

Jehro
St. Paul & The Broken Bones
Za 13 minuta

Apollo

St. Paul & The Broken Bones
White Lies
Za 16 minuta

There Goes Our Love Again

White Lies

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend